Home » D:News » Vânătoarea de balene în Islanda ar putea deveni în curând doar o filă de istorie

Vânătoarea de balene în Islanda ar putea deveni în curând doar o filă de istorie

Vânătoarea de balene în Islanda ar putea deveni în curând doar o filă de istorie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.06.2023

Guvernul Islandei a suspendat sezonul de vânătoare de balene, pe fondul preocupărilor legate de bunăstarea animalelor. 

Deși suspendarea va fi în vigoare doar până la sfârșitul acestei veri, activiștii pentru drepturile animalelor speră că aceasta va fi ultimul cui în sicriul pentru industria vânătorii de balene în Islanda.

Decizia a fost anunțată pe 20 iunie de către Svandís Svavarsdóttir, ministrul Alimentației, Agriculturii și Pescuitului din Islanda. Svavarsdóttir a spus că Guvernul a decis să suspende vânătoarea de balene Balaenoptera physalus până pe 31 august, fapt ce anulează uciderea balenelor în acest sezon.

Practici extrem de violente în vânătoarea de balene

Ministrul Svavarsdóttir a explicat că decizia a venit ca urmare a unui raport important publicat de Autoritatea Alimentară și Veterinară Islandeză în mai 2023, ce sugera că vânătoarea de balene ar putea încălca legile privind bunăstarea animalelor din țară, potrivit IFLScience.

„După părerea mea, condițiile din Legea privind bunăstarea animalelor sunt obligatorii. Această activitate nu poate continua în viitor dacă autoritățile și deținătorii de licențe nu pot asigura îndeplinirea cerințelor de bunăstare”, a declarat ministrul Svavarsdóttir.

Raportul a concluzionat că balenele sunt adesea supuse unor morți îndelungate și chinuitoare în mâinile marinarilor islandezi. Una dintre metodele folosite pentru a vâna balene în Islanda este cea a harpoanelor explozive. Acestea sunt ca niște sulițe trase în grăsimea balenelor înainte de a exploda violent.

După ce au studiat 58 dintre cele 148 de balene capturate în Islanda în anul precedent, au descoperit că balenele au avut nevoie în medie de 11,5 minute pentru a muri după prima împușcătură, dacă nu erau ucise imediat. În cel puțin două cazuri, balenele au avut nevoie de mai mult de două ore ca să moară.

Islanda ar putea pune capăt vânătorii de balene până în 2024

În Islanda a mai rămas o singură companie de vânătoare de balene, Hvalur, care are licență pentru a vâna în scopuri comerciale balenele Balaenoptera physalus – a doua specie de balene ca mărime din lume. Conform Listei Roșii a UICN, această specie uriașă este considerată vulnerabilă la dispariție.

În 1986, Comisia Internațională pentru Vânătoarea de Balene (IWC) a convenit să adopte un moratoriu global asupra vânătorii comerciale de balene. Islanda s-a retras din acest acord în 1992, înainte să revină în 2002, cu o rezervă la moratoriu. Întrucât IWC nu deține nicio putere oficială, iar calitatea de membru este voluntară, Islanda, precum și Norvegia și Japonia au putut să să se abată de la interdicție și să continue vânătoarea de balene în ciuda reacțiilor internaționale.

Cu toate acestea, în ultimii ani, industria vânătorii de balene din Islanda a fost încet-încet oprită. Pe fondul scăderii cererii interne de carne de balenă, ministrul Svavarsdóttir a explicat la începutul anului 2022 că ar fi foarte puțin probabil ca licențele de vânătoare de balene să fie reînnoite în Islanda atunci când acestea vor expira la sfârșitul anului 2023, punând capăt efectiv acestei practici până în 2024.

Vă mai recomandăm și: 

Insulina cultivată în salată verde nu va mai necesita injecții dureroase

Fosilele din China au dezvăluit animalul cu cel mai lung gât care a trăit vreodată pe Pământ

Test de cultură generală. Liliecii sunt orbi sau pot vedea?

Cel mai mare rechin-spiriduș prins vreodată în apele din Taiwan

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase