Home » D:News » Care profesii vor fi în pericol din cauza Inteligenței Artificiale până în 2030?

Care profesii vor fi în pericol din cauza Inteligenței Artificiale până în 2030?

Care profesii vor fi în pericol din cauza Inteligenței Artificiale până în 2030?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.12.2023

Amploarea Inteligenței Artificiale. Cererea de forță de muncă va crește în 9 din 23 de sectoare, în timp ce pentru alte grupuri profesionale se va înregistra o încetinire a cererii. Cele mai solicitate profesii în domeniul Inteligenței Artificiale vor fi regizorii și psihologii. Crupierii, la risc.

În ceea ce privește profesiile, inginerii industriali și de management (+6,8%) și fizicienii (+4,5%) vor fi cei mai căutați. Regizori (+5,9%), compozitori (+3,2%), psihologii de dezvoltare și educaționali (+2,4%), arhitecții (+2,1%) și planificatorii, arhitecții peisagiști și specialiștii în restaurarea și conservarea terenurilor (+2,0%) vor avea, de asemenea, mai multe oportunități.

În rândul funcțiilor de top din organizații vor crește oportunitățile pentru antreprenori și manageri în domeniul afacerilor și serviciilor personale (+4,5%), precum și pentru directorii și managerii din departamentul financiar și administrativ (+3,2%).

Angajații de la ghișee, în pericol

Pe de altă parte, cea mai mare scădere se referă la inspectorii profesioniști, cu -6,4%, dar nu stau mai bine nici vânzătorii la distanță (-6,3%), operatorii de centrală telefonică (-6,0%) și crupierii (-5,8%), potrivit celui mai recent studiu ManpowerGroup-EY-Sanom.

De asemenea, impactul va afecta administrația publică, cu o scădere estimată pentru tehnicienii de servicii publice pentru eliberarea de certificate și documente personale de 3,9%.

Angajații de la ghișee ar putea, de asemenea, să înregistreze o reducere a oportunităților de angajare.

Pentru angajații din domeniul vânzării de bilete, se estimează o modificare de -2,3%.

Angajații din domeniul prelucrării textelor (dactilografi, stenografi și profesii asimilate) au întâmpinat, de asemenea, dificultăți, cu un -1,8%.

Profesiile liberale, afectate

De asemenea, în pericol din cauza repetitivității sarcinilor zilnice se află contabilii, pentru care declinul până în 2030 este estimat la 1,7%, și operatorii de inspecție, circulație și formare a trenurilor.

Profesiile liberale vor fi, de asemenea, afectate.

Printre categoriile care pun cel mai mult sub semnul întrebării utilizările IA se numără avocații.

În urmă cu câteva săptămâni, ABA (American Bar Association) a înființat un grup de lucru pentru a aborda aplicarea învățării automate în profesia de avocat, iar ANF, asociația națională italiană de criminalistică, a organizat o conferință pe această temă, explicând cum aproape 50 % din serviciile juridice vor fi afectate de IA.

Un aspect care afectează, de asemenea, profesia medicală.

Un indiciu al vitezei cu care Inteligența Artificială schimbă piața

Potrivit unui studiu realizat în SUA în 2017, aproximativ 40-50% din timpul unui medic este petrecut în așa-numita muncă de „birou”. Timp care ar putea fi eliberat datorită sistemelor de inteligență artificială. Cu toate acestea, pentru a realiza o asistență medicală îmbunătățită de inteligența artificială, ar fi necesar să se investească masiv în formare și să se familiarizeze halatele albe cu noile instrumente disponibile.

Un indiciu al vitezei cu care inteligența artificială schimbă piața vine de la LinkedIn, platforma de rețele profesionale. Ponderea anunțurilor de angajare în limba engleză care menționează GPT sau ChatGPT a crescut de 21 de ori din noiembrie 2022. Mai mult, din decembrie 2022 până în septembrie 2023, conversațiile legate de inteligența artificială, tot pe LinkedIn, au crescut cu 70% la nivel global.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase