Cel mai grav atac armat în masă din istoria Cehiei: Cine este atacatorul din Praga?

23 12. 2023, 00:00
Sursa foto: Profimedia

Un student ceh în vârstă de 24 de ani este cel care a ucis peste 15 persoane și a rănit alte cel puțin 24 la universitatea sa din Praga, înainte de a fi „eliminat”, a anunțat poliția, potrivit Reuters. Acesta a fost cel mai grav atac armat în masă din istoria țării.

Șeful poliției, Martin Vondrasek, a declarat că autoritățile au fost informate că bărbatul se îndrepta probabil spre Praga din orașul său din regiunea Kladno, în afara capitalei, cu intenția de a se sinucide. La scurt timp după aceea, tatăl atacatorului a fost găsit mort.

Poliția a evacuat o clădire a Facultății de Arte a Universității Charles, unde atacatorul urma să participe la o prelegere, dar apoi a fost chemată la o altă clădire a facultății, ajungând la câteva minute după ce au sosit informații despre împușcături, a declarat Vondrasek.

Moartea atacatorului ar fi putut fi o sinucidere

„Avem informații foarte proaspete și neconfirmate de la un cont de pe o rețea de socializare, potrivit cărora acesta ar fi fost inspirat de un atac terorist din Rusia din toamna acestui an”, a declarat Vondrasek reporterilor, adăugând că atacatorul era deținător legal al mai multor arme de foc.

„A fost un act oribil pre-mediatizat care a început în regiunea Kladno și, din păcate, s-a încheiat aici”.

Moartea atacatorului ar fi putut fi o sinucidere, dar autoritățile investighează, de asemenea, dacă nu cumva a fost ucis de un glonț al poliției, a adăugat Vondrasek.

Poliția a cerut să nu dezvăluie identitatea atacatorului de la Praga

Poliția a cerut să nu dezvăluie identitatea bărbatului, dar numele său, așa cum a fost raportat de unele instituții media din Republica Cehă, se potrivește cu un raport de căutare al poliției și cu un cont de pe o rețea de socializare în care proprietarul acestuia vorbea despre faptul că atacul fi inspirat de un atac armat în masă din Rusia.

Poliția a sigilat piața și zona adiacentă clădirii, situată într-o zonă aglomerată a orașului, în josul dealului de la Castelul Praga, pe o stradă populară care duce turiștii spre Piața Orașului Vechi.

Imaginile din mass-media au arătat studenți care evacuau clădirea cu mâinile ridicate în aer, iar alții cocoțați pe un pervaz lângă acoperiș încercând să se ascundă de atacator.