China avertizează Filipine „să nu se joace cu focul”

17 01. 2024, 02:00
Ferdinand Marcos Jr., președintele filipinez. Sursa foto: Profimedia

China l-a convocat pe ambasadorul din Filipine și l-a avertizat ca țara sa „să nu se joace cu focul”, după ce președintele Ferdinand Marcos Jr. l-a felicitat pe președintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, pentru victoria sa în alegeri, scrie Reuters.

China a fost „puternic nemulțumită și se opune cu hotărâre acestor luări de poziție”, a arătat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, referindu-se la faptul că Marcos l-a felicitat luni pe Lai pentru că a câștigat alegerile din Taiwan.

„Comentariile relevante ale președintelui Marcos constituie o încălcare gravă a principiului o singură China și o încălcare gravă a angajamentelor politice asumate de Filipine față de partea chineză, precum și o interferență gravă în afacerile interne ale Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt Mao Ning.

Pe de altă parte, într-o declarație făcută anterior, Ministerul de Externe al Filipinelor a reafirmat „politica unei singure Chine”, arătând că mesajul lui Marcos a avut ca scop recunoașterea „intereselor reciproce” ale Filipinelor și Taiwanului.