Home » D:News » Economia Chinei a crescut în 2023, însă populația este în cădere liberă

Economia Chinei a crescut în 2023, însă populația este în cădere liberă

Economia Chinei a crescut în 2023, însă populația este în cădere liberă
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18.01.2024

Economia Chinei a crescut cu 5,2% în 2023, în timp ce populaţia ţării a scăzut cu două milioane de locuitori. Noile date arată care sunt provocările pentru cea de-a doua mare economie a lumii din cauza încetinirii pieţei imobiliare şi a presiunilor demografice.

Creşterea produsului intern brut pentru anul în curs a respectat prognoza de 5,2% a unui sondaj de opinie realizat de Reuters şi a fost peste ţinta oficială a guvernului de aproximativ 5%. De asemenea, a depăşit creşterea de doar 3% în 2022, atunci când economia a fost afectată de restricţiile draconice ale Beijingului, de tip „zero-COVID”, informează Financial Times.

Dar analiştii au declarat că datele au evidenţiat provocarea pentru preşedintele Xi Jinping de a proiecta o redresare economică mai puternică în 2024.

Investiţiile în dezvoltarea imobiliară au scăzut

Biroul Naţional de Statistică a precizat că investiţiile în dezvoltarea imobiliară au scăzut cu 9,6% anul trecut faţă de anul precedent, în timp ce preţurile locuinţelor noi din decembrie au scăzut cu 0,4% faţă de luna precedentă, cea mai puternică scădere din februarie 2015.

Acţiunile chinezeşti au pierdut teren în urma publicării datelor. Indicele Hang Seng China Enterprises din Hong Kong a scăzut cu până la 3,1%, ajungând la o scădere de aproximativ 10% în această lună, în timp ce indicele Hang Seng Mainland Properties a scăzut cu 4,5%. Indicele CSI 300 al acţiunilor listate la Shanghai şi Shenzhen a scăzut cu 1%.

Motivul pentru declinul accelerat al populaţiei Chinei

Populaţia Chinei a scăzut pentru al doilea an consecutiv, au arătat statisticile, în condiţiile în care 11 milioane de decese au depăşit 9 milioane de naşteri. În 2022, populaţia ţării a scăzut pentru prima dată în 60 de ani, iar demografii prognozează noi scăderi pe măsură ce China îmbătrâneşte rapid.

Experţii cred că declinul accelerat al populaţiei arată „amprenta COVID-19″.

Scăderea populaţiei îşi are rădăcinile într-o politică din anii 1980 care a restricţionat majoritatea cuplurilor la un singur copil, mult sub media de 2,1 necesară pentru ca o populaţie să rămână stabilă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase