Home » D:News » Rezistența la antibiotice ar putea cauza 10 milioane de morți pe an până în 2050

Rezistența la antibiotice ar putea cauza 10 milioane de morți pe an până în 2050

Rezistența la antibiotice ar putea cauza 10 milioane de morți pe an până în 2050
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.01.2024

Criza superbacteriilor amenință să ucidă 10 milioane de oameni pe an până în 2050. Bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa sănătății publice. Oamenii de știință ar putea avea o soluție.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, până în 2050, 10 milioane de oameni pe an ar putea muri din cauza infecțiilor cu superbacterii, relatează CNN.

Un exemplu recent al pericolului reprezentat de superbacterii este epidemia de infecții oculare rezistente la antibiotice care a izbucnit în Statele Unite în 2022. Epidemia a fost cauzată de o tulpină rară de Pseudomonas aeruginosa, o bacterie care este în mod normal sensibilă la antibiotice. În ianuarie 2023, CDC a declarat că cel puțin 50 de pacienți din 11 state au dezvoltat infecții cu superbacterii. Până în mai 2023, epidemia se extinsese în 18 state: patru persoane muriseră, alte patru își pierduseră vederea, 14 suferiseră pierderi de vedere și zeci de alte infecții în alte părți ale corpului.

Miliardele de bacterii din lume au un dușman natural

„Doar o parte dintre pacienți au avut de fapt infecții oculare, ceea ce a făcut ca focarul să fie incredibil de dificil de rezolvat”, a declarat epidemiologul dr. Maroya Walters, care a condus ancheta CDC privind lacrimile artificiale. Vinovatul a fost o tulpină rară de Pseudomonas aeruginosa rezistentă la medicamente, care nu fusese niciodată identificată în SUA înainte de epidemie.

Dar, datorită evoluției, miliardele de bacterii din lume au astăzi un dușman natural: virusurile minuscule numite bacteriofagi. Bacteriofagii sunt concepuți în mod unic pentru a găsi, ataca și devora un anumit tip de agent patogen.

Pentru a maximiza succesul, specialiștii caută o varietate de bacteriofagi pentru a face față.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase