Home » D:News » Pesta a decimat porcii. Cum este afectat ecosistemul?

Pesta a decimat porcii. Cum este afectat ecosistemul?

Pesta a decimat porcii. Cum este afectat ecosistemul?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.01.2024

Populațiile de porci sălbatici sunt tot mai reduse din cauza răspândirii pestei porcine africane (PPA), amenințând mijloacele de trai a milioane de oameni care depind de ei pentru hrană, avertizează cercetătorii.

Cu o rată de mortalitate de aproape 100%, PPA s-a răspândit în Asia, Europa și Africa, devastând populațiile de porci domestici și sălbatici în ultimii 10-20 de ani. Impactul produs este deosebit de semnificativ în Borneo, în sud-estul Asiei, unde numărul porcilor a scăzut cu 90% până la 100% de când pesta a ajuns pe insulă în 2021, notează The Guardian.

Porcii Sus barbatus erau cândva cea mai comună specie de mamifere mari de pe insulă, jucând un rol important ca „ingineri de ecosistem”, dispersând semințe pe distanțe mari.

„Pesta porcină eradichează totul”

„Acești porci au dispărut. M-am dus la toți cei care plasează capcane cu camere de luat vederi în Borneo și, în mod constant, vedem cum dispar porcii. De ani de zile nu au mai văzut porci în capcanele cu camere de luat vederi”, a declarat profesorul Erik Meijaard, autorul principal al unei scrisori comune semnate de oamenii de știință.

El a monitorizat, de asemenea, șapte programe de urmărire cu camere de luat vederi în Malaezia, Indonezia și Brunei, care nu se aflau pe insula Borneo, și a constatat că populațiile lor de porci au fost decimate în 2019 și 2020.

„De îndată ce [PPA] sare într-o populație, eradichează totul”, punctează specialistul.

Meijaard crede că ar putea fi necesar ca porcul Sus barbatus, să fie trecut din nou de pe lista speciilor vulnerabile în cea a speciilor pe cale de dispariție critică, din cauza pestei porcine. Potrivit cercetătorilor, nu există dovezi care să arate că populațiile de porci sălbatici se vor reface complet în Borneo sau în alte insule din Asia de sud-est, cum ar fi Java și Sumatra din Indonezia, Timorul de Est și Filipine.

Rolul porcilor sălbatici, important pentru ecosistem

Dispariția porcilor sălbatici poate afecta, de asemenea, ecosistemul în ansamblul său. Porcii Sus barbatus, de exemplu, împrăștie semințele copacilor atunci când mănâncă fructe și migrează pe distanțe mari, defecându-le în toată pădurea. De asemenea, aceștia răscolesc solul cu botul, activitate prin care se curăță vegetația subterană și oferă rădăcinilor copacilor acces la mai mulți nutrienți din sol. Pădurile din Borneo se numără printre cele mai diverse ecosisteme din lume, dar au rămas doar 50% din ele, ca urmare a deceniilor de exploatare forestieră și a extinderii terenurilor agricole, în special a plantațiilor de ulei de palmier.

Oamenii de știință au solicitat cercetări și intervenții urgente, subliniind totodată impactul asupra comunităților. Accentul ar trebui pus de urgență pe prevenirea răspândirii pestei porcine în alte regiuni, recomandă aceștia în scrisoarea comună transmisă public.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primul caz de om infectat cu gripa porcină în Marea Britanie

Peste 40% dintre porcii din România, crescuți în gospodăriile populaţiei

„Paradoxul porcilor mistreți” radioactivi din Germania a fost rezolvat

Cercetătorii au creat țesutul care restaurează funcția erectilă la porci

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase