Home » Natură » Populațiile păsărilor de pradă din Africa sunt în colaps, arată un nou studiu

Populațiile păsărilor de pradă din Africa sunt în colaps, arată un nou studiu

Populațiile păsărilor de pradă din Africa sunt în colaps, arată un nou studiu
Vultur marțial. Foto: Shutterstock
Publicat: 07.01.2024

Populațiile păsărilor de pradă din Africa au suferit o prăbușire extinsă, ceea ce ar putea avea consecințe neprevăzute pentru oameni, conform unui nou studiu.

Speciile tropicale de răpitoare, printre care vulturul marțial, Terathopius ecaudatus și Melierax metabates, au dispărut din zone întinse ale continentului african în ultimii 40 de ani, arată o nouă analiză, pe măsură ce multe zone sălbatice au fost transformate în terenuri agricole. Mai multe păsări de pradă africane sunt pe cale de a deveni local extincte în multe țări în acest secol.

Publicată în revista Nature Ecology and Evolution, noua cercetare a utilizat sondaje pentru a constata că aproape 90% dintre cele 42 de specii de răpitoare studiate au înregistrat declinuri, iar peste două treimi prezintă dovezi că sunt amenințate la nivel global.

Dr. Phil Shaw, autorul studiului, de la Universitatea Saint Andrews (Scoția), a declarat că dispariția speciilor de răpitoare ar putea avea consecințe neintenționate pentru oameni, citând exemplul declinului vulturilor indieni, care a dus la o creștere a cazurilor de turbare la oameni la începutul anilor 1990.

Populațiile păsărilor de pradă din Africa sunt în declin abrupt

Studiul a constatat că populațiile păsărilor de pradă din Africa, multe dintre aceste păsări fiind suficient de mari pentru a vâna șacali și antilope, precum și șerpi, rozătoare și păsări mai mici, devin din ce în ce mai dependente de zonele protejate, cum ar fi parcurile naționale și rezervațiile. În timp ce multe populații de răpitoare au înregistrat declinuri și în zonele protejate, scăderea a fost adesea semnificativ mai lentă. Cercetătorii au evidențiat importanța pentru natură a țintei ONU de a proteja 30% din Pământ până la sfârșitul acestui deceniu.

„Aflăm că, în ciuda faptului că zonele protejate oferă o bună măsură de protecție, răpitoarele tot sunt în declin în interiorul acestora, uneori unul destul de abrupt. De fapt, am constatat că 40% dintre cele 42 de specii au înregistrat declinuri în interiorul zonelor protejate la rate care le-ar clasifica drept fiind pe cale de dispariție. Practic, nu au unde să fugă”, a spus Shaw.

Shaw a menționat că un studiu din 2015 privind vulturii africani cu spinarea albă, care a constatat că mulți erau în pericol critic din cauza otrăvirii și a persecuției, a fost sursa de inspirație pentru cercetarea extinsă.

Consecințele declinului prădătorilor

„Am examinat 42 de specii de răpitoare, care includ și speciile de vulturi. Descoperim că, surprinzător, multe dintre răpitoarele mai mari au înregistrat declinuri la fel de rapide ca vulturii”, a spus el.

Declinurile au fost cel mai pronunțate în vestul Africii, conform studiului, care susține că acest lucru este în concordanță cu expansiunea agricolă și subfinanțarea zonelor protejate. Shaw a spus că pot apărea consecințe neprevăzute în locurile de unde dispar răpitoarele.

„În cazul vulturilor, este destul de clar că furnizează un serviciu de ecosistem prin înlăturarea cadavrelor. Am văzut ce s-a întâmplat în India când au avut o prăbușire similară a populației din motive diferite. A dus la o creștere a numărului de câini vagabonzi, în special în zonele populate. Iar acest lucru a dus la o creștere semnificativă a cazurilor de turbare în rândul populației umane, transmisă prin mușcăturile câinilor”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce viteză are un purice?

Sunetul care sperie animalele din Africa mai rău decât răgetul leilor și focurile de armă

Viermii ar fi capabili să simtă frică și alte emoții de bază, arată un studiu

Un liliac sud-american a fost redescoperit după un secol

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase