Home » D:News » Google a dezvăluit o nouă Inteligență Artificială, în onoarea fraților Lumière

Google a dezvăluit o nouă Inteligență Artificială, în onoarea fraților Lumière

Google a dezvăluit o nouă Inteligență Artificială, în onoarea fraților Lumière
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29.01.2024

Google a dezvoltat un nou model de Inteligență Artificială pentru crearea de videoclipuri din fotografii. Se numește Lumiere, un omagiu adus fraților Lumière, considerați inventatorii primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematografică.

Lumiere IA a fost dezvoltat de Google, alături de Institutul de Știință Weizmann și Universitatea din Tel Aviv.

Noutatea Lumiere IA, din punct de vedere tehnologic, constă în calitatea cu care software-ul reușește să recreeze mișcarea subiecților în videoclip.

Programe precum Stable Diffusion prezintă adesea imperfecțiuni din cauza dificultății de a menține o anumită coerență în redarea imaginilor statice animate. În acest sens, Google a dezvoltat o arhitectură numită „Space-Time U-Net”, o rețea spațiu-timp, care generează întregul videoclip într-o singură etapă, adică fără a crea secvențe intermediare.

Lumiere, antrenat pe 30 de milioane de videoclipuri

Cea mai mare parte a muncii este făcută de inteligența artificială generativă, care alege cea mai bună mișcare după ce analizează mai multe, pe baza unei vaste baze de date, pentru a produce apoi un videoclip de calitate.

De exemplu, putem introduce în Lumiere imaginea unei jucării de pluș și cerem programului să o facă să meargă din punctul A în punctul B. Prin crearea unei singure secvențe spațio-temporale, AI-ul generează un videoclip în care fiecare activitate este strâns legată una de cealaltă, conform ANSA.

Modelul video al lui Lumiere a fost antrenat pe un set de date de 30 de milioane de videoclipuri.

În prezent, acesta nu poate fi folosit de publicul, fiind doar un proiect de cercetare experimentală.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase