Home » D:News » Un nou record pentru emisiile de CO2 în 2023

Un nou record pentru emisiile de CO2 în 2023

Un nou record pentru emisiile de CO2 în 2023
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.03.2024

Emisiile globale de CO2 au crescut cu 1,1% în 2023, ajungând la un nivel record. Cauza e, în principal, producția scăzută de energie hidroelectrică provocată de secetă și de creșterea Chinei, se arată într-un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Anul trecut, emisiile de CO2 legate de energie au ajuns 37,4 miliarde de tone metrice. Reprezintă o creștere de 410 milioane de tone, în scădere față de creșterea de 490 de milioane în anul precedent, relatează Bloomberg.

Un factor important care a contribuit la gradul de creștere a emisiilor de anul trecut a fost seceta extremă, care a redus capacitatea de producție hidroenergetică în țări precum China și SUA.

Emisiile de CO2 ar fi fost de 5 ori mai mari fără energiile curate

Schimbările climatice vor face ca secetele să devină mai frecvente și mai severe, subminând fiabilitatea uneia dintre cele mai mari surse de energie regenerabilă din lume.

Cu toate acestea, surse precum energia eoliană, solară și nucleară contribuie la reducerea utilizării combustibililor fosili.

„Fără tehnologiile de energie curată, creșterea globală a emisiilor de CO2 în ultimii cinci ani ar fi fost de trei ori mai mare”, a declarat AIE.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase