Home » D:News » Primul om acuzat de contrabandă cu gaze cu efect de seră

Primul om acuzat de contrabandă cu gaze cu efect de seră

Publicat: 09.03.2024

Un bărbat din California a devenit prima persoană din Statele Unite acuzată de contrabandă cu gaze cu efect de seră, conform relatărilor The Washington Post.

Inculpatul, Michael Hart, în vârstă de 58 de ani, din San Diego, a fost arestat luni (4 martie) sub acuzația că a adus în SUA refrigeranți interziși numiți hidrofluorocarburi (HFC-uri) din Mexic. Conform unui comunicat al Departamentului de Justiție, Hart a ascuns substanțele chimice în camionul său, pe care ulterior le-a vândut cu profit pe anumite site-uri. De asemenea, i se impută faptul că a introdus ilegal HCFC 22, o substanță care contribuie la distrugerea stratului de ozon.

Hart a pledat nevinovat. El este acuzat de conspirație, import ilegal și vânzare de mărfuri importate în mod ilegal. Aceste acuzații includ primele încălcări ale unei legi din 2020 care interzice importul de HFC-uri fără autorizația Agenției pentru Protecția Mediului, menționează Futurism.

Prima acuzație de contrabandă cu gaze cu efect de seră

„Aceasta este prima dată când Departamentul de Justiție urmărește penal pe cineva pentru contrabandă cu gaze cu efect de seră, dar nu va fi ultima”, a declarat procurorul american Tara McGrath.

„Folosim toate mijloacele posibile pentru a proteja planeta de daunele cauzate de poluanții toxici, inclusiv prin formularea de acuzații penale”, a adăugat ea.

Hidrofluorocarbunile sunt un grup de gaze sintetice utilizate pentru înlocuirea substanțelor chimice care distrug stratul de ozon, numite clorofluorocarburi (CFC-uri), care au fost eliminate treptat, în conformitate cu Protocolul de la Montreal din 1987. Utilizarea HFC-urilor s-a răspândit rapid în anii ’90, potrivit Coaliției pentru Climă și Aer Curat, ducând la o cerere globală tot mai mare pentru sistemele de aer condiționat.

Cu toate acestea, s-a dovedit că, deși HFC-urile nu sunt dăunătoare pentru ozon, ele reprezintă gaze cu un efect de seră extrem de puternic, estimate a fi de mii de ori mai puternice decât dioxidul de carbon. Ca atare, au un efect semnificativ de încălzire a atmosferei, deși reprezintă doar 2% din totalul gazelor cu efect de seră, și au o durată de viață scurtă, de 15 ani.

„Clima noastră nu își permite așa ceva”

În 2016, liderii mondiali au convenit să reducă utilizarea și producția de HFC-uri prin Amendamentul Kigali aplicat la Protocolul de la Montreal, care urma să intre în vigoare în 2019. SUA au interzis apoi importul de HFC-uri fără permisiunea EPA prin Legea Inovației și Producției Americane în 2020.

Avipsa Mahapatra, lidera campaniei climatice la Agenția de Investigații Ambientale, a salutat acțiunea guvernului. Ea a avertizat că, în absența unei intervenții, HFC-urile de pe piața neagră ar putea deveni o operațiune profitabilă de contrabandă, asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat cu CFC-urile în anii ’90 după interzicerea lor.

„La acea vreme, valoarea unei sticle de CFC-uri se apropia de cea a cocainei. Este crucial să oprim comerțul ilegal al HFC-urilor înainte de a ajunge din nou în acea situație. Clima noastră nu-și permite așa ceva”, a declarat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Amendă fără precedent pentru Apple în Europa

Dezbatere în Statele Unite după apariția unor imagini generate cu Inteligență Artificială

O pisică a fost găsită în viață la 8 zile după incendiul devastator din Valencia

Un cuplu de turiști străini, atacat cu brutalitate în India

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase