Home » D:News » Microsoft epuizează rezervele de apă ale unui oraș pentru a-și susține Inteligența Artificială

Microsoft epuizează rezervele de apă ale unui oraș pentru a-și susține Inteligența Artificială

Microsoft epuizează rezervele de apă ale unui oraș pentru a-și susține Inteligența Artificială
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.03.2024

Un centru de date masiv al Microsoft din Goodyear, Arizona secătuiește apa din oraș pentru a-și susține operațiunile de cloud computing și Inteligență Artificială.

O sursă familiarizată cu instalația Microsoft din Goodyear a declarat pentru jurnaliștii de la The Atlantic că aceasta a fost proiectată special pentru a fi folosită de Microsoft și OpenAI, o organizație puternic finanțată de Microsoft.

Alimentarea pentru Inteligența Artificială necesită o cantitate incredibilă de energie, dar și o cantitate halucinantă de apă. Inteligența Artificială consumă suficientă energie electrică din centrele de date încât acestea riscă să se supraîncălzească, așa că, pentru a atenua acest risc, inginerii folosesc apă pentru a răci serverele.

Potrivit Atlantic, Microsoft a fost incredibil de secretos în ceea ce privește consumul de apă al centrului său din Goodyear, secretizând chiar și cifrele exacte din registrele orașului, sub pretextul că este o informație „proprie”.

O cantitate incredibilă de energie

Dar, conform estimărilor comandate chiar de companie, campusul de 279 de acri, care găzduiește în prezent două clădiri și este pe cale să găzduiască o a treia, ar consuma anual 56 de milioane de galoane de apă potabilă odată ce ultima clădire va fi finalizată.

Conform raportului, instalația din Goodyear a fost anunțată pentru prima dată în 2019, la scurt timp după ce Microsoft a investit primul său miliard de dolari în OpenAI, compania fiind pe atunci mai puțin cunoscută publicului, scrie Futurism.

Pentru a fi clar, deoarece Goodyear este o parte încorporată a zonei Phoenix, este puțin probabil ca Microsoft să provoace vreo gospodărie să ajungă fără apă – pe termen scurt, cel puțin.

Alegeri dificile în viitorul apropiat pentru Microsoft

„Va trebui să facem alegeri dificile în viitorul apropiat pentru a ne asigura că statul nostru este protejat pentru generațiile viitoare”, a declarat pentru Atlantic procurorul general al Arizonei, Kris Mayes.

„A permite ca încă un centru de date să vină în statul nostru este o decizie ușoară, dar stupidă în multe cazuri.”

Acesta este unul dintre numeroasele centre de date ale companiei din întreaga lume. Și, din nou, centrele de date de oriunde, în special cele care alimentează eforturile de Inteligență Artificială, sunt mari consumatoare de resurse.

Dar, pe măsură ce deșertul devine tot mai fierbinte, faptul că această instalație continuă să funcționeze conturează o imagine deosebit de frapantă a felului în care par să se afle prioritățile industriei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Giganţii americani Microsoft şi Adobe au lansate noi asistenți bazați pe Inteligenţă Artificială

Microsoft va face parte din noul consiliu de administrație al OpenAI

Microsoft face o ofertă uriașă pentru a cumpăra creatorul Call of Duty

Meta intră în competiție cu Google și Microsoft și lansează propriul program de Inteligenţă Artificială

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase