Home » D:News » Cu ce recomandă specialiștii în sănătate să înlocuim sarea de masă obișnuită?

Cu ce recomandă specialiștii în sănătate să înlocuim sarea de masă obișnuită?

Publicat: 04.02.2025

La începutul lunii februarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a schimbat recomandările cu privire la sare. Noile recomandări îi îndeamnă pe oameni să înlocuiască sarea obișnuită din gospodărie cu alternative care conțin mai puțin sodiu.

Motivul pentru care OMS schimbă recomandările cu privire la sare. Recomandarea de a consuma mai puțină sare (clorură de sodiu) nu este nouă. De zeci de ani, ghidurile internaționale subliniază pericolele excesului de sodiu asupra sănătății. Consumul ridicat de sodiu crește riscul de hipertensiune arterială, o problemă care afectează aproximativ un adult din trei. Hipertensiunea, la rândul său, crește riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și afecțiuni renale. OMS estimează că un consum excesiv de sare este responsabil pentru 1,9 milioane de decese la nivel global în fiecare an.

OMS recomandă un aport zilnic de sodiu de maximum 2 grame, dar, în medie, oamenii consumă peste dublul acestei cantități, ajungând la aproximativ 4,3 grame pe zi.

În 2013, statele membre OMS s-au angajat să reducă aportul de sodiu cu 30% până în 2025. Cu toate acestea, majoritatea țărilor nu vor reuși să atingă acest obiectiv, motiv pentru care termenul a fost extins până în 2030.

De ce este atât de dificil să reducem consumul de sare?

Problema principală este că reducerea consumului de sare înseamnă schimbarea gustului cu care oamenii sunt obișnuiți și ajustarea modului de preparare a alimentelor. Aceste modificări s-au dovedit greu de acceptat atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru industria alimentară.

Cea mai utilizată alternativă la sarea obișnuită este sarea îmbogățită cu potasiu. Aceasta conține o proporție mai mică de clorură de sodiu, fiind parțial înlocuită cu clorură de potasiu.

Potasiul este un mineral esențial pentru funcționarea organismului. De fapt, unul dintre motivele pentru care fructele și legumele sunt atât de benefice pentru sănătate este conținutul ridicat de potasiu. În timp ce oamenii consumă mai mult sodiu decât ar trebui, mulți nu obțin suficient potasiu. OMS recomandă un aport zilnic de 3,5 grame de potasiu, dar în majoritatea țărilor, consumul real este mult sub acest nivel, subliniază Science Alert.

Sarea îmbogățită cu potasiu are două beneficii principale: reduce cantitatea de sodiu consumată și crește aportul de potasiu, ambele ajutând la scăderea tensiunii arteriale.

Ce impact au recomandările cu privire la sare?

Studiile realizate la scară largă au arătat că înlocuirea sării obișnuite cu sarea îmbogățită cu potasiu reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și deces prematur. Modelele statistice sugerează că o adoptare la scară largă a acestui tip de sare ar putea preveni anual sute de mii de decese cauzate de bolile cardiovasculare în țări precum China și India.

Un mare avantaj este că sarea îmbogățită cu potasiu poate fi utilizată exact la fel ca sarea obișnuită, atât pentru asezonare, cât și în rețete. De asemenea, majoritatea oamenilor nu percep nicio diferență semnificativă de gust. Într-un studiu amplu, peste 90% dintre participanți au continuat să utilizeze sarea îmbogățită cu potasiu chiar și după cinci ani.

Dacă această recomandare ar fi aplicată la scară largă, ar putea deveni una dintre cele mai importante măsuri propuse vreodată de OMS, prevenind anual milioane de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord la nivel mondial.

Cât de greu pot fi implementate recomandările cu privire la sare?

Deși această schimbare are numeroase beneficii, există și câteva obstacole de depășit.

Siguranța pentru anumite categorii de persoane: persoanele cu boli renale avansate nu pot procesa potasiul eficient, așa că sarea îmbogățită cu potasiu nu este potrivită pentru ele. Este esențial ca aceste produse să fie etichetate corespunzător, astfel încât cei cu afecțiuni renale să fie informați.

Accesibilitatea și costul: în prezent, clorura de potasiu este mai scumpă decât clorura de sodiu, ceea ce face ca sarea îmbogățită cu potasiu să fie un produs de nișă, vândut la prețuri mai mari. Unele variante pot costa chiar și de 15 ori mai mult decât sarea obișnuită.

Disponibilitatea pe piață: sărurile cu conținut redus de sodiu sunt comercializate doar în 47 de țări, în mare parte în state cu venituri ridicate. Pentru a deveni o opțiune viabilă la nivel global, va fi necesară extinderea lanțului de aprovizionare cu clorură de potasiu alimentară și amplasarea acestor produse lângă sarea obișnuită pe rafturile magazinelor.

Implicațiile pentru industria alimentară: în multe țări, aproximativ 80% din sarea consumată provine din alimente procesate. Deși OMS încurajează înlocuirea sării de uz casnic, nu impune explicit utilizarea sării îmbogățite cu potasiu în industria alimentară. Implicarea guvernelor și colaborarea cu producătorii de alimente vor fi esențiale pentru maximizarea beneficiilor pentru sănătate.

Înlocuirea sării obișnuite cu sarea îmbogățită cu potasiu ar putea deveni una dintre cele mai simple și eficiente măsuri de prevenție a bolilor cardiovasculare la nivel mondial. Cu toate acestea, pentru ca această schimbare să fie fezabilă, este nevoie de politici publice care să reducă prețul acestor produse, să le îmbunătățească accesibilitatea și să implice industria alimentară în acest proces.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum ne-ar putea proteja fibrele de infecții?

Ce poate aduce un viitor cu emisii de carbon reduse: Locuințe mai calde și oameni mai sănătoși

Cercetătorii folosesc AI pentru a prezice atacurile de cord cu o acuratețe fără precedent

Brațul uman continuă să dezvolte o arteră în plus. Iată la ce ne-ar putea folosi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Folosirea excesivă a ecranelor, legată de probleme în dezvoltarea limbajului la copii
Folosirea excesivă a ecranelor, legată de probleme în dezvoltarea limbajului la copii
Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu: cel mai vechi muzeu din România
Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu: cel mai vechi muzeu din România
Cum o lună de abstinență poate duce la „dezgustul față de carne”
Cum o lună de abstinență poate duce la „dezgustul față de carne”
Un studiu revoluționar propune o cauză unică a bolii Alzheimer
Un studiu revoluționar propune o cauză unică a bolii Alzheimer
Pentru prima dată, a fost obținut genomul complet al unei specii remarcabile
Pentru prima dată, a fost obținut genomul complet al unei specii remarcabile
Apariția unei noi grupe sanguine a despărțit neanderthalienii de Homo Sapiens în Eurasia
Apariția unei noi grupe sanguine a despărțit neanderthalienii de Homo Sapiens în Eurasia
De ce scrisorile lui Jane Austen au fost distruse: Misterul din spatele gestului făcut de sora scriitoarei
De ce scrisorile lui Jane Austen au fost distruse: Misterul din spatele gestului făcut de sora scriitoarei
Marianne Faithfull, rebela muzicii britanice
Marianne Faithfull, rebela muzicii britanice
Evoluția ar putea fi de vină pentru că nu ne putem abține din scărpinare
Evoluția ar putea fi de vină pentru că nu ne putem abține din scărpinare
Oamenii de știință testează un medicament nazal pentru tumorile pancreatice mortale
Oamenii de știință testează un medicament nazal pentru tumorile pancreatice mortale
Test de cultură generală. Cine a descoperit electricitatea?
Test de cultură generală. Cine a descoperit electricitatea?
Stratul de gheață al Groenlandei se crapă mai repede ca niciodată
Stratul de gheață al Groenlandei se crapă mai repede ca niciodată
Directorul Google DeepMind vrea reguli globale pentru Inteligența Artificială
Directorul Google DeepMind vrea reguli globale pentru Inteligența Artificială
Cum să-ți liniștești pisica, simplu și ușor, înainte să pleci de acasă?
Cum să-ți liniștești pisica, simplu și ușor, înainte să pleci de acasă?
Un bărbat de 66 de ani trăiește cu un rinichi de porc modificat genetic. Este al doilea pacient din lume!
Un bărbat de 66 de ani trăiește cu un rinichi de porc modificat genetic. Este al doilea pacient din lume!
Invenţia sa „a deschis calea” pentru diversele echipamente electronice ce urmau să apară. A primit chiar şi Premiul Nobel
Invenţia sa „a deschis calea” pentru diversele echipamente electronice ce urmau să apară. A primit chiar şi Premiul ...
Beneficiile Inteligenței Artificiale ar putea să nu fie tocmai echitabile, a recunoscut șeful OpenAI
Beneficiile Inteligenței Artificiale ar putea să nu fie tocmai echitabile, a recunoscut șeful OpenAI
Țigările electronice, interzise în locurile publice din Hong Kong
Țigările electronice, interzise în locurile publice din Hong Kong