Plajele pe care a avut loc debarcarea din Normandia și liniile fortificate din Carcassonne ar putea intra în patrimoniul UNESCO. Solicitarea a fost depusă de Ministerul Culturii din Franța. Pe plajele din Normandia se află numeroase vestigii din Al Doilea Război Mondial.
Ministerul Culturii a anunțat luni, că a depus cereri pentru ca ambele situri istorice franceze să fie incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Acestea vor fi examinate de instituție în iulie 2026. În 1944, pe plajele din Normandia au debarcat militarii aliați care ulterior au reușit să elibereze Europa de Vest și să contribuie la finalul celui de al doilea război mondial.
Proprietatea propusă spre înscriere în patrimoniul UNESCO este alcătuită dintr-o „zonă vastă de uscat și mare care acoperă cele cinci sectoare ale Debarcării definite de Aliați în 1944: Utah Beach, Omaha Beach, Juno Beach, Gold Beach și Sword Beach, sau peste 80 de kilometri de coastă”, anunță autoritățile franceze, potrivit Le Figaro.
Pe litoral sunt numeroase vestigii: buncăre din Zidul Atlanticului, epave ale navelor de război franceze, engleze și germane și alte obiecte de colecție. O altă cerere depusă în 2018 a fost amânată.
Francezii doresc să introducă în patrimoniul UNESCO și „sistemul de fortărețe de la Carcassonne (secolele XIII-XIV)”. Acesta este alcătuit din opt monumente, fortificații și castelele „construite pe vârfuri stâncoase în peisaje grandioase”, care „ilustrează o perioadă esențială în istorie și oferă un exemplu unic de arhitectură militară, dându-le o valoare universală excepțională”.