Alegătorii din Germania sunt bombardați cu informații online provenite din conținutul generat de inteligență artificială și din campaniile de dezinformare rusești. Experții susțin că marele beneficiar este partidul de extremă dreapta aflat pe locul doi în sondaje.
Partidul de extremă dreaptă din Germania (Alternative for Deutschland – AfD) a fost cel mai activ pe rețelele de socializare în comparație cu alte partide în timpul campaniei electorale. AfD se află pe locul doi în sondajele de opinie înaintea alegerilor parlamentare de duminică, 23 februarie a.c.
Alegătorii din Germania au fost expuși la numeroase informații online provenite din conținutul generat de inteligența artificială și din campaniile de dezinformare. Experții care monitorizează rețelele sociale spun că sunt implicate grupuri cu sediul în Rusia, inclusiv „Doppelganger” și „Storm-1516”, despre care oficialii americani au descoperit că s-au implicat și în alegerile din SUA de anul trecut.
Unele dintre aceste campanii folosesc inteligența artificială pentru a-și răspândi mesajele înainte de votul de duminică. Specialiștii spun că metodele includ crearea de știri false de televiziune sau videoclipuri false cu „martori” sau „denunțători” care fabrică povești despre politicieni cunoscuți. De exemplu, în noiembrie 2024, cu puțin timp înainte de convocarea alegerilor anticipate, a fost publicat un videoclip care susținea că un parlamentar susținător al Ucrainei este spion rus. Într-un alt videoclip, o tânără de 18 ani l-a acuzat pe un ministru german de abuz asupra copiilor. S-a dovedit că acuzația era falsă, iar videoclipul a fost realizat folosind IA.
Un raport recent al Centrului de Monitorizare, Analiză și Strategie, sau CeMAS, un thinktank non-profit specializat în analiza dezinformarii și extremismului de dreapta, și Alliance 4 Europe, care își propune să combată dezinformarea digitală, a legat ambele povești de campania rusă de dezinformare Storm-1516, potrivit Sky News.
Cercetătorii au urmărit și campania Doppelganger, condusă de o companie rusă de PR Social Design Agency, care are legături cu Kremlinul. Ei au descoperit că tactica principală a grupului este de a crea știri false, care sunt răspândite în mediul online cu ajutorul unei rețele de conturi de social media.
În general, mesajele care par să vină de la cetățeni îngrijorați și supărați, discreditează partidele clasice și stimulează AfD-ul de extremă dreaptă, mai avertizează specialiștii. De la mijlocul lunii decembrie 2024 până la mijlocul lunii ianuarie 2025, CeMAS a găsit 630 de postări în limba germană cu modele tipice Doppelgänger doar pe platforma X.