Home » D:News » Ghetar activ pe Marte

Ghetar activ pe Marte

Publicat: 21.12.2007
Ghetar activ pe Marte
Cercetatorii de la Agentia Spatiala Europeana (ESA) au descoperit un ghetar activ pe suprafata lui Marte, care ar putea, spun acestia, sa constituie un loc ideal pentru aparitia unor forme de viata, informeaza dailymail.co.uk.

Imaginile ghetarului au fost realizate cu camerele de inalta rezolutie ale sondei Mars Express, a Agentiei Spatiale Europene, prima misiune europeana pe Planeta Rosie.
Ghetarul ar putea constitui un loc ideal pentru debutul vietii pe Marte, potrivit cercetatorilor. Orice microorganism care traieste in solul planetei poate fi adus la suprafata de apa.
Ghetarii nu constituie o noutate pe Marte, dar cei fotografiati pana recent sunt vechi de cateva milioane de ani. De aceea, cea mai recenta descoperire are darul de a-i emotiona pe cercetatori.
"Daca aceasta imagine ar fi fost realizata pe Pamant, as fi spus fara ezitare «este un ghetar»", a declarat profesorul Gerhard Neukum, unul dintre coordonatorii acestui proiect.
"Nu am reusit sa obtinem semnatura spectrala a apei. Dar, in cateva luni, sonda va ajunge deasupra (ghetarului n.red.) si va efectua masuratori. Pe marginile ghetarului se pot vedea varfuri albe, care nu ar puteau fi decat gheata proaspat expusa", a adaugat Neukum. "Acest lucru inseamna ca avem de-a face cu un ghetar activ", a explicat cercetatorul.
La inceputul lui decembrie, sonda Mars Express si-a incheiat a 5.000-a rotire pe orbita lui Marte, pe care o inconjoara de pe 25 decembrie 2003. Sonda a fost lansata de ESA in mai 2003.
In tot acest timp, Mars Express a realizat multe imagini uimitoare ale planetei Marte, de foarte mare importanta pentru astronomi. Un exemplu il constituie fotografierea in detaliu a numerosilor vulcani, printre care se numara Olympus Mons, un munte cu o inaltime de 26 de kilometri, cel mai inalt din sistemul nostru solar. In martie, specialistii au facut public faptul ca sonda a descoperit mari cantitati de gheata sub polul sud al planetei rosii.
Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca Marte, care s-a format in acelasi mod ca si Pamantul in urma cu 4,6 miliarde de ani, a fost o planeta foarte umeda intr-o anumita perioada din trecutul sau.
O sonda lansata de NASA, agentia spatiala americana, a transmis fotografii care indica aparitia, in ultimii ani, a unor mici cursuri de apa intr-unul din craterele de pe Marte. Acest fenomen ar putea fi un indiciu ca mai exista apa sub forma lichida pe planeta, dar aceasta teza face obiectul unei dezbateri in lumea stiintifica.

Sursa: MEDIAFAX

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase