Prima pagină D:News

Lupte deschise intre protestatari si vanatorii de balene

Redactia Descopera.ro | 03.03.2008 | ● Vizualizări: 45
no title     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Protestantii anti-baleniere au aruncat in echipajul unei astfel de nave japoneze cu sticle si pachete care contineau substante chimice intepatoare.

Altercatia, care a avut loc in apele oceanului Antarctic, a dus la ranirea usoara a trei membri din randul echipajului, informeaza Reuters.
Echipajul balenierei a folosit patru furtune de apa cu presiune ca raspuns la atacul activistilor, aflati pe o ambarcatiune apartinand grupului “Sea Shepherd”.
Cele doua vase s-au apropiat la o distantanta de 10 metri, unu fata de celalalt, lupta durand mai bine de o ora, pana cand protestatarii au ramas fara munitie.
Purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Nobutaka Machimura, a declarat intr-o conferinta de presa: “Acesta este un act de violenta asupra unui vas si al echipajului sau, care respecta toate legile internationale de navigatie. Este un act de neiertat si vom actiona printr-un protest puternic”.
Acesta a mai declarat ca Japonia ar trebui sa organizeze un protest diplomatic contra Australiei, deoarece vasul activistilor provenea dintr-un port australian.

Japonia, care considera vanatul balenelor o traditie nationala, a abandonat comertul cu acestea dupa un pact in cadrul unui memorandum international din 1986, dar a inceput un program de cercetare asupra acestora, in anul urmator.
Pe de alta parte, Australia, a promis ca va incerca stoparea acestui program, dar ambele tari au cazut de acord ca acest lucru nu ar trebui sa influenteze legaturile bilaterale dintre ele.