Home » D:News » Viitorii astronauti vor hiberna in timpul calatoriilor spatiale

Viitorii astronauti vor hiberna in timpul calatoriilor spatiale

Viitorii astronauti vor hiberna in timpul calatoriilor spatiale
Publicat: 08.04.2008
O posibila calatorie avand ca destinatie planeta Marte ar putea dura pana la trei ani, timp suficient pentru a pune la incercare chiar si pe cei mai bine pregatiti astronauti. Acesta si inca multe alte motive i-au determinat pe cercetatorii de la Harvard University's Massachusetts General Hospital sa ia in considerare posibilitatea de a induce pasagerilor o stare asemanatoare cu cea de hibernare.

Una dintre optiunile oamenilor de stiinta a fost de a reduce metabolismul astronautilor prin scaderea temperaturii. Orice scadere, insa, a temperaturii sub 30 de grade Celsius (86 grade Fahrenheit) ar duce, inevitabil la dereglari cardiace si a ale ritmului vascular, mentioneaza acestia.

Solutia cea mai potrivita este si una dintre cele mai neobisnuite: folosirea unui gaz asemanator celor existenta in zonele mlastinoase, anunta Warren Zapol, seful echipei de cercetatori.

Intr-un studiu publicat in aceasta luna in revista de specialitate Anesthesiology,  Zapol demonstreaza faptul ca acelasi gaz eliminat de catre organismele vegetale intrate in putrefactie sau cel produs in zonele ocupate de mlastini, poate incetini metabolismul unui om fara a intrerupe alimentarea creierului cu sange.

„Testele efectuate pe cobai ne-au demonstrat ca aceasta metoda are efectele asteptate. Soarecii testati nu dorm. Ei reactioneaza in momentul in care ii atingi, spre exemplu. Probabil ca senzatia este una a unei lumi in care timpul se deruleaza cu incetinitorul”, declara Warren Zapol.

Metoda ar putea fi folosita, insa, mult mai devreme decat in timpul viitoarelor calatorii spatiale, si anume in cazul persoanelor care au suferit rani si traume grave.

„60% dintre soldatii raniti in razboi isi pierd viata inainte de a primi primul ajutor. Solutia oferita de noi ar putea incetini atat de mult metabolismul unui om incat sa ii putem reface acestuia orice parte a corpului care a fost afectata si sa il readucem la viata dupa incheierea operatiei. Si asta doar folosind sulfitul de hidrogen”, subliniaza Zapol.

Experimentele efectuate pana in prezent pe animale au indicat o reducere a batailor inimii cu 50% fara a fi afectata presiunea sangelui sau intensitatea pulsatiilor inimii. Chiar daca ritmul respirator s-a incetinit, cantitatea de oxigen din sange nu s-a redus si nu a amenitat organele interne, se arata in studiull realizat de catre oamenii de stiinta.

In prezent, acestia vor demara o noua serie de teste folosind mamifere mai mari, cel mai probabil oi sau caini.

Sursa:Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase