Home » D:News » Omul de Neanderthal – o specie diferita

Omul de Neanderthal – o specie diferita

Omul de Neanderthal  – o specie diferita
Publicat: 05.05.2008
Un studiu publicat in revista Nature plaseaza Oamenii de Neanderthal pe o alta ramura a arborelui genealogic. Noua metoda folosita indica ca acestia erau mai degraba inruditi cu specia Homo Sapiens, decat o derivatie a acesteia.

Metoda clasica utilizeaza tehnica diferentierii speciilor in functie de trasaturile specifice ale craniului. Acest lucru a produs insa de foarte multe ori confuzie in randul cercetatorilor, ridicand in acelasi timp intrebari legate de modul in care ne-am dezvoltat. Variate specii hominide au fost considerate de-a lungul timpului ca fiind stramosii directi ai omului modern. Autorii noului studiu, condusi de Dr. Rolando Gonzalez-Jose, sustin ca de-a lungul procesului evolutiei, trasaturile faciale nu apareau brusc, ci erau rezultatele unei schimbari perpetue. Tendinta era ca la fiecare noua descoperire sa se considere ca este vorba de o noua specie.

Noua metoda se bazeaza pe aceeasi procedura clasica, insa utilizeaza un alt sistem de analizare al informatiilor, focusandu-se pe un set de transformari pe termen lung ale craniului. Cercetatorii au comparat imaginile 3D a 17 specii hominide cu cele ale Homo Sapiens, gorilei si cimpanzeului. Procesul compararii computerizate a urmarit in mod special rotunjimea craniului, protuberanta maxilarului si retractia faciala.

Lucrarea sustine ca prima specie hominida, Homo Habilis, a aparut in urma cu 1.5 – 2.1 milioane de an, si s-a dezvoltat din Australopithecus Aferensis.
Homo Sapiens este descendent liniar al acestei specii, aparand in urma cu 200 000 de ani.
Oamenii de Neanderhal sunt inruditi cu Homo Sapiens, dar apartin unei alte specii.
Nu se cunosc inca cauzele exacte ale disparitiei lor, cu atat mai mult cu cat acestia au fost pentru o vreme contemporani cu stramosii omului modern. Una dintre teorii sustine ca acestia au fost eliminati chiar de verii lor, Homo Sapiens, mult mai inteligenti decat Oamenii de Neanderhal.

Sursa: ABC Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase