Home » D:News » Oamenii de stiinta au descoperit un metropolis marin

Oamenii de stiinta au descoperit un metropolis marin

05.20.2008
Oamenii de stiinta au descoperit un metropolis marin
Milioane de stele de mare au fost descopetite intr-o noua colonie a acestor animale marine, situata in apele care scalda muntii submarini din sudul Noii Zeelande, conform unui comunicat de presa al naturalistilor neo-zeenlandezi.

Mai putin de 200 dintre cei apoximativ 100 000 de munti submarini din intregul Ocean Planetar au fost explorati pana in prezent. Muntii submarini sunt formatiuni geologice asemanatoare muntilor terestri, cu specificarea ca un munte submarin este acoperit in totalitate de apele oceanelor.
Zeci de milioane de stele de mare au fost descoperite pe un munte marin cu inaltimea de 90 metri, situat in apele marii Maquary Ridge, undeva la 1 400 kilometri sud de Noua Zeelanda.
Cercetatorii au investigat zona cu ajutorul unui robot submarine, prin intermediul caruia au reusit sa filmeze in premiera uriasa concentratie de animale marine compusa din echinoderme, castraveti de mare, lilieci de mare, stele de mare si arici de mare.

“Din cate se cunosc pana in prezent, nu s-a mai descoperit o astfel de colonie gigantica de nevertebrate oceanice pe un varf de munte submarin”, declara Ashley Rowden, biolog marin in cadrul National Institute of Water and Marine Research.
“De obicei, pe astfel de formatiuni geologice se stabilesc coloniile de corali, dar se pare ca datorita formei piscului marin precum si faptului ca este inconjurat de curentii marini antarctici care circula cu circa 4 kilometri pe ora, se poate explica existenta unui astfel de megalopolis marin’, continua acesta.
Muntii submarini pot fi extrem de productivi pentru biomasa oceanica si biodiversitatea marina. Aici se dezvolta multe organisme care servesc drept hrana pentru pesti, mamifere marine si pasari. De asemenea, ei servesc drept puncte de popas si odihna pentru animalele aflate in migratia marina.

Sursa: ABC