Home » D:News » Soarecii preistorici nu erau niste giganti

Soarecii preistorici nu erau niste giganti

Soarecii preistorici nu erau niste giganti
Publicat: 22.05.2008
Ultimele saptamani au adus in atentia presei o apriga disputa intre paleontologii uruguayeni si cei nord-americani, cu privire la dimensiunile pe care le-ar fi avut o specie disparuta de rozatoare.

Animalul asemanator unui soarece, numit Josephoartigasia monesi, ar fi cantarit peste o tona, conform cercetatorilor uruguayeni. Acestia au masurat craniul unui astfel de rozator, craniu descoperit in regiunea River Plate si datat la circa 4 milioane de ani. Conform acestora, craniul animalului masura peste jumatate de metru lungime si era dotat cu incisivi gigantici, o adevarata imagine cosmar.

Cu toate acestea, Virginie Millien, cercetator in cadrul Universitatii McGill din Montreal, anunta ca un asemenea calcul reprezinta o eroare grosolana. Millien sustine ca specialistii uruguayeni sau inselat atunci cand au incercat sa calculeze dimensiunile lui Josephoartigasia monesi, asemanandu-l cu rudele sale cele mai apropiate din categoria hystricognath.

Calculele lui Millian arata ca J. Monesi era, intr-adevar, cel mai mare rozator care a trait vreodata dar, cu siguranta, greutatea sa nu depasea 350 de kilograme, cam cat un cal de marime medie. In comparative, cel mai mare rozator care traieste in prezent, capybara, nu depaseste 55 de kilograme.

In ciuda aspectului sau terifiant, animalul preistoric, numit dupa paleontologul Uruguayan Alvaro Mones, a fost un ierbivor pasnic, ce se hranea, in cea mai mare parte, cu plante acvatice.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase