Prima pagină D:News

Congo, gata sa isi protejeze padurile cu banii Uniunii Europene

Redactia Descopera.ro | 06.03.2008 | ● Vizualizări: 76
Congo, gata sa isi protejeze padurile cu banii Uniunii Europene     Congo, padure, tropicala, fonduri internationale + zoom
Galerie foto (1)

Tarile africane nu vor sa suporte singure costurile protejarii intinselor paduri de pe teritoriile lor.

Dupa Amazonia, padurile din Congo, care acopera aproximativ 200 de milioane de hectare, constituie al doilea masiv forestier tropical din lume. Prin faptul ca absorb carbonul, padurile asigura in acelasi timp echilibrul natural al mediului si reprezinta rezervatii unice de biodiversitate. Un sfert din aceasta suprafata, comparabila ca dimenisune cu suprafata Frantei, a fost deja exploatata. Oamenii politici din Congo, reprezentati de ministrul mediului se anunta pregatiti pentru a actiona impotriva taierii padurilor, dar cu anumite conditii.

“Asteptam solidaritatea internationala pentru a lupta impotriva despaduririlor”, a declarat Andre Okombi Salissa, ministru mediului din Congo. “Tarile occidentale nu mai pot continua sa polueze fara sa plateasca”, continua acesta, indicand tariful lor: “ trei miliarde de dolari pe an.” Aceasta suma este extrasa dintr-un raport Greenpeace, care evalueaza suma de 30 miliarde de euro pe an, necesara protejarii padurilor.Conferinta ONU asupra biodiversitatii, care a avut loc la Bonn a creat deja ocazia Germaniei de a anunta deblocarea a 500 de milioane de euro pe an in acest scop. In prezent, Uniunea Europeana urmareste sa ajunga la un acord cu privire la sumele ce vor fi alocate protejarii padurilor.

Sursa: Le Figaro