Home » D:News » Bacterie necunoscuta, descoperita intr-un strat de gheata vechi de 120 000 de ani

Bacterie necunoscuta, descoperita intr-un strat de gheata vechi de 120 000 de ani

Publicat: 05.06.2008
Bacterie necunoscuta, descoperita intr-un strat de gheata vechi de 120 000 de ani
Descoperirea este cu adevarat importanta pentru ca bacteriile respective sunt vii. Capacitatea microorganismelor de a supravietui un timp atat de indelungat intr-un mediu cu temperaturi scazute, presiune mare, oxigen putin, si resurse minime de nutrienti a dat peste cap toate teoriile actuale despre posibilitatile de supravietuire ale bacteriilor.

O echipa de oameni de stiinta din cadrul Penn State University au descoperit bacteriile intr-un ghetar din Groenlanda a carui vechime a fost stabilita la aproximativ 120 000 de ani. Noua specie este o bacterie de dimensiuni microscopice, mai mici chiar decat ale celorlalte forme de bacterii cunoscute.
“Acesta bacterie se inrudeste cu bacteriile capabile sa traiasca chiar in solutiile medicale ultra-purificate si sterilizate” declara Jennifer Loveland Curtze, unul dintre microbiologii care au studiat noile bacterii. Acestea au fost denumite Chryseobacterium greenlandensis si se inrudesc din punct de vedere genetic cu bacteriile descoperite in pesti, sedimente marine si radacinile unor specii de plante.

Bacteriile cuprind mai mult de o treime din intreaga biomasa a Terrei, cu toate acestea mai putin de 8 000 de bacterii au fost descrise din totalul de circa 3 milioane de specii cate exista in prezent, continua Dr. Curtze. Descrierea unei singure specii este deja un pas important pentru a intelege principiile dupa care functioneaza un intreg grup de bacterii.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase