Prima pagină D:News

Tehnologia recreaza istoria Irakului

Redactia Descopera.ro | 06.06.2008 | ● Vizualizări: 138
Tehnologia recreaza istoria Irakului     Irak, istorie, scriere cuneiform, recreere + zoom
Galerie foto (1)

Metodica si tehnologiile medicale de ultima generatie folosite in cazul chirurgiei plastice si reparatorii in cazul crearii membrelor artificiale vor fi aplicate si in cazul producerii de replici cat mai apropiate de realitate a faimoaselor tablite de lut cu inscrisuri cuneiforme descoperite pe teritoriul Irakului.

Se estimeaza ca zeci de mii de artefacte din muzeele irakiene au disparut sau au fost distruse ca urmare a invaziei Bagdadului din anul 2003, in ceea ce a fost denumit de arheologi drept cel mai catastrofal jaf de antichitati petrecut in istorie de la sfarsitul celui de al doilea Razboi Mondial.

Printre artefactele pierdute se numara si fragilele si pretioasele tablite de lut impodobite cu stravechea scriere cuneiforma. Aceste tablite de origine sumeriana au fost datate ca fiind mai vechi de 5 000 de ani.
In prezent cercetatorii se straduiesc sa prezerveze restul tablitelor salvate. Guvernul Italian prin institutia Ministerului Italian de Externe si cu ajutorul departamentului de asiriologie din cadrul Universitatii din Pisa au demarat un program in acesta directie.Denumit “Duplicare  si recreere” proiectul consta in strangerea unei baze de date prin fotografiere, referinte bibiliografice si transpunere in imagine tridimensionala. In urmatoarea etapa se trece la cearea unui model realizat din materiale termoplastice, model care prezinta o replica aproape identical cu originalul. Complexul proces de realizare  nu afecteaza in nici un fel fragilele placi de argila lutoasa. Placutele descriu coduri, legi, tratate, tranzactii economice si momente ale vietii sociale din stravechea Mesopotamie declara pentru Discovery News, Dr. Paola Negri, asiriolog in caderul Universitatii din Pisa.

Sursa: Discovery