Home » D:News » Gheata din Groenlanda – cheia schimbarilor climatice

Gheata din Groenlanda – cheia schimbarilor climatice

Gheata din Groenlanda – cheia schimbarilor climatice
Publicat: 20.06.2008
O analiza amanuntita a ghetii din Groenlanda a scos la iveala schimbari dramatice de clima care au avut loc in timpul ultimei glaciatiuni, acum 14.700 de ani. Descoperirea poate oferi, in opinia cercetatorilor, informatii extrem de importante in legatura cu actualele schimbari climaterice, anunta Reuters.

„A fost o surpriza sa afla ca temperatura din emisfera nordica s-a incalzit brusc cu aproape 12 grade Celsius in doar 50 de ani, in urma cu 14.700 de ani, pentru ca apoi sa se raceasca brusc si sa se reincalzeasca dupa aproape 3000 de ani” declara Jim White, paleoclimatolog la Universitatea din Colorado.

„Stim astazi ca schimbari climatice majore au avut loc brusc. Ceea ce se intampla in prezent, se intampla mult mai lent decat in trecut. Stim ca modificarile climei au loc, dar nu stim cauza lor”, continua White.

In gheata Groenlandei au fost descoperite particule de praf din mai toate colturile lumii ca o dovada a violentelor reactii atmosferice chiar inaintea schimbarilor majore de temperatura.

„Din moment ce asemenea diferente au avut loc atat de rapid, inseama ca ele pot avea loc oricand. Cunoasterea acestor evenimente majore din istoria Terrei, intelegerea lor si eventuala prevenire a unor astfel de schimbari ale climei constituie una dintre cele mai stringente probleme ale climatologilor de pretutindeni.”, concluzioneaza Jim White.

Diferite organizatii internationale acuza activitatea umana de actuala incalzirea globala si prevad o crestere a temperaturii de la 1,8 la 4 grade Celsius in acest secol.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase