Prima pagină D:News

Somonii sunt in pericol de a ramane fara hrana

Redactia Descopera.ro | 06.25.2008 | ● Vizualizări: 146
Somonii sunt in pericol de a ramane fara hrana     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Pentru oamenii care traiesc in preajma fluviilor din vestul peninsulei Alaska, somonii reprezinta o sursa principala de hrana pentru locuitorii acestui stat american. Distrugerea sursei de hrana a somonilor poate crea deopotriva o criza economica si un dezastru ecologic

In ultimii ani flotele de pescuit au decimat populatiile de pesti de talie mica din Pacificul de Nord. Acestia au fost pescuiti in cantitati industriale pentru a satisface nevoia crescanda a consumatorilor de pasta de peste si alte produse piscicole.
Problema a aparut in momentul in care specialistii au descoperit ca populatia de pesti mici din specia codului pitic ( Pollachius virens) este sursa principala de hrana a tuturor speciilor de somoni din Oceanul Pacific.
Astfel, s-a facut legatura intre pescuitul excesiv al acestei specii si diminuarea inexplicabila pana in prezent a tuturor populatiilor de somoni.

“In prezent, lucram pentru a stabili de urgenta o strategie in privinta regularizarii capturilor de pesti mici, altfel riscam sa pierdem populatiile atat de valoroase de somon”, declara Diana Sram, responsabila de management in cadrul North Pacific Fishery Management Council.
Masurile luate de acest for economic pot duce la pierderi de peste 500 milioane $ anual pentru flotele de pescuit oceanic, dar in acelasi timp pot asigura viitorul somonilor. Masurile vor fi luate sub caracter experimental pana in anul 2011.

Sursa: MSNBC

Tag-uri: somon | pescuit | cod | peste