Home » D:News » Lupii cenusii reintra pe lista animalelor in pericol

Lupii cenusii reintra pe lista animalelor in pericol

Lupii cenusii reintra pe lista animalelor in pericol
Publicat: 22.07.2008
Statele Unite ale Americii au reintrodus lupii cenusii pe lista rosie a animalelor amenintate cu disparitia, dupa ce in luna martie a acestui an, autoritatile anuntau deschiderea sezonului de vanatoare la lupi, dupa un deceniu de interdictii, anunta DiscoveryNews, citand o decizie a unui tribunal american.

Judecatorul federal Donald Molloy a luat controversata decizie vineri, interzicand pe termen nelimitat vanarea lupilor cenusii in statele Montana, Wyoming si Idaho. Acesta nu a precizat, insa, daca hotararea este una definitiva. In cele trei state americane, populatia de lupi a crescut in ultimul deceniu la aproape 2000 de exemplare, dupa eforturi prelungite ale autoritatilor de a salva specia de la extinctie.

„Au existat mai multe cereri din partea vanatorilor si crescatorilor de vite care cereau uciderea unui numar de pana la 500 de lupi pe an. Suntem incantati, insa, ca aceste animale vor supravietui”, declara Doug Honnold, avocatul care a pledat cauza lupilor in fata judecatorilor.

Decizia care a ridicat proteste din partea fermierilor locali, a fost argumentata de judecatorul Molloy prin lipsa diversitatii genetice din cadrul populatiei de lupi din cele trei state in discutie: „Schimburile genetice inca nu au avut loc. Orice decizie care ar incuraja vanarea lupilor ar elimina orice sansa ca diversitatea genetica sa creasca.”.

Exista, insa, protestatari chair si in randul autoritatilor americane. Acestia au adus ca principal argument atacul lupilor asupra animalelor domestice si asupra speciilor salbatice aflate, la randul lor, pe lista animalor amenintate. Conform acestora, vanarea lupilor este cruciala pentru salvarea celorlate specii.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase