Arhitectul-sef de pe Marte? Apa, sustin cercetatorii

26 08. 2008, 13:41

Ultimile descoperiri prezinta o reprezentare detaliata a unor canale foarte mici care apar la suprafata planetei, in ciuda faptului ca aceasta pare a nu contine apa.
In urma cu 8 ani, un satelit a surprins cateva imagini care reprezentau suprafata planetei Marte intretaiata de mici defilee, pe care nimeni nu le mai vazuse pana atunci.
Ceea ce i-a facut pe acestia sa se gandeasca la modul in care apa poate exista pe o suprafata uscata si rece, suficient de mult timp, incat sa-i brazdeze suprafata, puse, pana in prezent, pe seama dioxidului de carbon.

O echipa de cercetatori a studiat cu atentie fotografiile, centrandu-si atentia in mod special asupra unui crater, localizat la 40 de grade latitudine sud si luand in considerare schimbarile climatice care au avut loc de-a lungul timpului.
Acestia sunt de parere ca acumularile de gheata si zapada au dus la producerea ghetarilor,  care au alunecat catre baza craterului, “tarand” dupa ei pietre si praf. Pe masura ce temperaturile au crescut din cauza schimbarilor climei, gheata s-a topit si s-a evaporat, lasand in urma ei acele depresiuni.

Sursa: Discovery