Detinutii din Siberia sunt imuni la TBC

23 09. 2008, 11:59

In urma unei initiative apartiand U.S. Public Health Research Institute, proiectul referitor la inchisoarea din Tomsk a atras atentia forurilor medicale internationale datorita succesului repurtat de acesta in lupta impotriva TBC-ului. Succesul este cu atat mai important cu cat tuberculoza este extrem de rezistenta la tratamentul medicamento.
“Fara proiectul de la Tomsk, tratamentul tuberculozei rezistente la medicatie ar fi ramas cu zeci de ani in urma. Aici s-au facut pasi revolutionari in privinta studierii si intelegerii reactiilor organismului uman fata de bacilul Koch” declara Jussi Saukkonen, un medic din Boston angajat in cadrul proiectului Tomsk.

Medicii au folosit o serie de antibiotice experimentale si s-au declarat multumiti de eficienta acestora. Dar principala surpriza a venit din partea detinutilor siberieni. Se pare ca acestia au dezvoltat o imunitate crescuta la tuberculoza datorita sistemului dur de viata care le-a calit organismul, si in egala masura psihicului lor adaptat oricaror greutati cu care-i confrunta existenta.
Aproximativ 2 milioane de persoane mor in fiecare an datorita tuberculozei, ceea ce face din temutul TBC unul dintre cele mai mari cauze de deces alaturi de SIDA, responsabila de moartea a 3 milioane de oameni anual si malaria, cu 1 milion de victime pe an.
In secolele trecute tuberculoza a decimat zeci de milioane de oameni printre acestia numarandu-se unele mari persoanalitati ale omenirii precum Frederik Chopin, Robert Luis Stevenson si George Orwell.

Sursa : Reuters