Home » D:News » O unealta de os face lumina in Preistorie

O unealta de os face lumina in Preistorie

O unealta de os face lumina in Preistorie
Publicat: 23.10.2008
O unealta de os preistorica descoperita de arheologii Universitatii din Indianapolis este cel mai vechi artefact de acest fel documentat vreodata in statul Indiana, conform cercetatorilor.

Datarea cu radiocarbon arata ca instrumentul – o sula confectionata din femurul unui cerb – este vechi de 10.400 de ani. Descoperirea sustine teoria conform careia la inceputul celei mai recente Ere Glaciare, primii nativi din regiune au migrat spre nord mai devreme decat s-a crezut initial.

Unealta a fost gasita in anul 2003, in asezarea Carroll County din nord-vestul Indianei, de catre studentii participanti la o tabara de vara de studii arheologice. Sapaturile au fost incepute in 2002 la situl din apropierea oraselului Flora, unde un lac de origine glaciara ar fost timp de mii de ani atractia mastodontilor, a castorilor giganti si chiar a unor specii mai mici care traiesc si astazi.

Zgarieturile si crestaturile de pe osul lung de 12.5 cm indica faptul ca a fost probabil folosit impreuna cu o unealta de piatra, pentru a gauri pielea din care oamenii isi confectionau imbracamintea. Natura acestei activitati sugereaza ca modul de viata al utilizatorilor ei era mai degraba sedendar decat nomadic.

Oamenii care au trait pe teritoriul Indianei cu 10.000 de ani in urma nu sunt bine cunoscuti. N-au fost gasite urme de funeralii care sa aiba aceasta varsta si numai cateva situri atat de vechi au fost documentate. De aceea, atat artefactul descoperit, cat si situl sunt foarte importante, pentru ca ofera indicii unice despre viata recenta de dupa ultima glaciatiune.

Sursa: ScienceDaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase