Home » D:News » Copacii cu nitrogen-Ultima reduta in fata incalzirii globale

Copacii cu nitrogen-Ultima reduta in fata incalzirii globale

Copacii cu nitrogen-Ultima reduta in fata incalzirii globale
Publicat: 18.11.2008
Conform studiilor recente ale specialistilor din cadrul Universitatii Durham din Marea Britanie, se pare ca fertilizarea artificiala cu nitrogen a copacilor ar duce in mod direct la stoparea efectului de incalzire globala. Noua stratagema se afla inca sub aplicatii, insa adeptii acestei metode considera ca omenirea se afla in fata celei mai mari descoperiri in lupta contra efectului de sera.

Scott Olinger, conducatorul experimentului efectuat de echipa de cercetatori britanici, a masurat in prealabil concentratia de nitrogen din coronamentul a 181 loturi de copaci de pe intreaga suparafata a Statelor Unite. Copacii respectivi se incadrau in limita de varsta de 15-500 ani. Echipa a comparat datele obtinute cu informatiile oferite din satelit despre Indicele Albedo – care semnifica cantitatea de energie solara reflectata de o suprafata, precum si datele despre procentul de diozid de carbon absorbit de paduri.
“Nivelul concentratiei de nitrogen din coronamentul copacilor ne ofera raspunsul referitor la capacitatea arborilor de a absorbi dioxidul de carbon, precum si faptul ca padurile cu un nivel ridicat al nitrogenului reflecta mai multa radiatie solara decat padurile sarace in nitrogen. Aceste doua descoperiri sunt epocale in privinta planurilor viitoare de combatere a incalzirii globale”, afirma profesorul Ollinger.
O masura globala care sa impuna tuturor tarilor plantarea de arbori bogati in nitrogen, precum si fertilizarea copacilor ramasi cu nitrogen, ar actiona astfel eficient impotriva fenomenului accelerat de incalzire globala.

Sursa : New Scientist
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase