Home » D:News » Rechinii musca precum cainii

Rechinii musca precum cainii

Publicat: 05.01.2009
Rechinii musca precum cainii
Un nou studiu efectuat de biologii marini din cadrul Universitatii Tampa din Florida, darama unul dintre miturile clasice alimentate de productiile Hollywood-iene. Dupa ce generatii intregi de oameni au crezut ca rechinii dezvolta o forta absolut devastatare atunci cand musca si isi sfasie prada, cercetatorii americani au demonstrat ca rechinii poseda o forta a muscaturii egala cu a unui caine de talie mare.

“Daca comparam forta muscaturii rechinilor cu forta similara dezvoltata de crocodili, hiene, feline mari si ursi, vom avea parte de o surpriza de proportii. Practic nici cei mai mari rechini nu musca mai puternic decat un caine din rasele mari folosite la paza si protectie“, declara Dr. Daniel Huber, conducatorul studiului care a avut ca scop masurarea fortei muscaturii rechinilor. Dr. Huber si echipa sa au studiat zece specii diferite de rechini. Pentru a masura potentialul muscaturii din speciile mari si periculoase pentru om, cercetatorii au declansat asupra acestora socuri electrice de intensitate medie pentru a stimula in acest mod muschii care actioneaza falcile rechinilor. Acestia au descoperit ca in ciuda muscaturii slabe, secretul rechinilor consta in deschiderea mare a gurii, precum si in forma specifica a dintilor.

Rechinii musca cu o forta moderata din prada, restul operatiunii de ucidere si dezmembrare este data de dintii cu margini zimtate alaturi de miscarile convulsive de rotire ale trupului rechinilor. Astfel se instaleaza ceea ce savantii denumesc ”Efectul de fierastrau”, prin care rechinii reusesc practic sa decupeze bucati din trupul prazii. Studiul a demonstrat ca pradatorii de uscat, precum leul sau tigrul, au o forta a muscaturii mult superioara rechinilor. Acestia din urma compenseaza prin faptul ca au deschiderea gurii mult mai mare si isi pot misca corpul mai usor in mediu lichid.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase