Home » D:News » Diminuarea activitatii solare ne lasa fara protectie

Diminuarea activitatii solare ne lasa fara protectie

Diminuarea activitatii solare ne lasa fara protectie
Publicat: 09.01.2009
Abilitatea Soarelui de a proteja sistemul solar impotriva razelor cosmice daunatoare ar putea sa se diminueze in jurul anului 2020, amenintand serios sanatatea astronautilor NASA care se vor afla pe Luna.

Activitatile solare au un caracter ciclic, care se repeta o data la 11 ani, cunoscand perioade de intensificare, urmate de cele de diminuare. In acest moment, activitatea Soarelui este ridicata, iar astronomii apreciaza ca aceasta perioada va fi una de lunga durata, fara a se sti exact momentul in care aceasta va lua sfarsit.

Pentru a afla acest lucru, o echipa de astronomi a analizat ultimele 66 “varfuri” de activitate din ultimii 10 000 de ani, inregistrand fluctuatiile nivelurilor de izotopi rari, cum ar fi beriliu 10, conservati in ghetarii din Groenlanda. Acestia sunt produsi in momentul in care vantul solar distruge nucleele de oxigen si atomii de azot prezenti in atmosfera Pamantului. Prezenta izotopilor creste cand Soarele este inactiv, deoarece un vant solar mai slab permite mai multor raze cosmice sa patrunda in sistemul solar, si implicit, in atmosfera Pamantului. Pe baza acestor calcule, echipa a calculat ca perioada prezenta de activitate solara va dura intre 95 si 116 ani. Avand in vedere ca deja au trecut 80 de ani, oamenii de stiinta se asteapta ca aceasta sa se diminueze in scurt timp.
Primii afectati de situatie vor fi astronautii, care nu vor mai beneficia de protectie, insa efectele vor fi resimite si pe Pamant. Expunerea crescuta la raze cosmice ar putea favoriza bolile de cancer si infertilitatea.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase