Home » D:News » Avem un format digital vechi. Cum procedam?

Avem un format digital vechi. Cum procedam?

Avem un format digital vechi. Cum procedam?
Publicat: 16.02.2009
Ce facem cu informatia digitala stocata in formate care astazi nu mai sunt utilizate? Un proiect pan-european vizeaza eleborarea unui “traductor” universal care sa salveze aceasta informatie.

Cu ajutorul acestui program, cercetatorii spera sa salveze de la disparitie nu doar informatia scrisa, ci si materiale digitale precum jocuri, website-uri si  documente multimedia. Programul ar urma sa fie updatat regulat, astfel incat formatele care nu mai sunt de actualitate sa poata fi descifrate oricand. Proiectul, in valoare de peste 40 milioane de euro, numit Keeping Emulation Environments Portable (Keep), prevede elaborarea unor programe care  sa poata recunoaste, deschide si rula toate tipurile de documente digitale create din 1970 pana acum. In afara de documente de baza, programul ar permite si rularea unor jocuri a caror tehnologie a devenit perimata.

Deja numarul de documente digitale care nu mai pot fi citite a crescut ingrijorator. Arhivele Nationale Britanice au estimat ca exista, sub forma de documente care nu mai pot fi accesate din cauza formatelor depasite, suficienta informatie pentru a umple 580.000 de enciclopedii. Iar  Biblioteca Britanica a calculat ca intarzierea provocata de accesarea si convertirea documentelor digitale vechi se traduce, pentru afacerile europene, in costuri de peste 3 miliarde de euro pe an.

Sursa: BBC News
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase