Home » D:News » Tutunul, noua arma anti-SIDA

Tutunul, noua arma anti-SIDA

Tutunul, noua arma anti-SIDA
Publicat: 08.04.2009
Planta de tutun se pare ca ascunde proprietati si virtuti medicale inca neexploatate pe deplin, dupa cum o demonstreaza cercetarile unei echipe de savanti americani. Acestia au descoperit cu surprindere ca frunzele de tutun produc o substanta care poate stopa dezvoltarea virusului HIV.

“Este o descoperire extraordinara, pana in prezent intampinam mari dificultati in recoltarea acestei substante, dar acum vom putea produce cantitati nelimitate deoarece frunzele de tutun sunt o sursa la indemana oricui”, declara Polly Harrison, director al Alliance for Microbicide Development.
Substanta respective, denumita griffithsin, protejeaza unele persoane de transmisia virusului HIV, prin blocarea virusului la nivelul celulelor din epiteliul vaginal.
Pana la acesta descoperire, singura sursa naturala de griffithsin era reprezenta de o specie de alga rosie care creste pe tarmurile Noii Zeelande in cantitati insuficiente pentru  recoltare. Savantii vor extrage in viitor acesta substanta din virusul tutunului mozaic (TVM), care infesteaza frecvent plantele de tutun. Cel mai eficient mod prin care substanta girffithsin poate preveni infestarea cu HIV consta in producerea unei creme care va fi aplicata de ambii parteneri inaintea unui act sexual, este de parere Keith Palmer, cercetator in cadrul Owensboro Cancer Research Program. In prezent se fac studii pentru producerea unor tigarete care sa contina griffithsin. Acesta substanta derivata din tutun a fost testata in conditii de laborator atat pe soareci, cat si in cadrul unor celule apartinand unor femei carora li s-a extirpat cervixul uterin. In ambele cazuri, noua substanta a stopat transmiterea virusului HIV, fara efecte secundare sau semne evidente de inflamatii sau iritatii.

Sursa : Discovery

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase