Robotul patruped, noul caine de razboi

29 04. 2009, 13:21

Una dintre principalele probleme ale soldatilor este greutatea mare a echipamentului pe care acestia sunt nevoiti sa il care in misiuni. Acum, solutia a venit in forma unui inestetic, dar foarte puternic si eficient robot militar, ce poate cara fara oboseala peste 150 kilograme de provizii, la viteza de 6,4 km/h, deplasandu-se chiar si pe gheata sau pe teren accidentat.

Mai multe computere sofisticate montate la bordul dispozitivului sunt interconectate pentru a echilibra senzorii si camerele din “capul” “catarului”, in timp ce controleaza motoarele hidraulice care pun in miscare cele patru picioare ale robotului, reproducere fidela a unui patruped.

In afara de obiectele pe care soldatii le-au carat intotdeauna cu ei, precum arme, munitie, hrana si apa, acestia vor avea de acum in plus, o armura, ochelari cu vedere nocturna, camere, statii radio, dispozitive de navigare prin satelit, aparate cu detectie laser si 10 kilograme de baterii si acumulatori.



Versiunea curenta a dispozitivului militar se numeste “BigDog”, cantareste 75 kilograme si foloseste un motor pe baza de petrol pentru a-si misca membrele hidraulice, proiectate sa absoarba energia dintr-un picior care paseste si sa o foloseasca pentru un nou pas. Pentagonul a investit deja 25 milioane de dolari in dezvoltarea masinariei si spera sa o foloseasca in prima linie in ciocnirile din Afghanistan in numai cateva luni.

Sursa: Wired Science

CITESTE SI: