Home » D:News » Ce asemanare este intre whisky si bomba atomica?

Ce asemanare este intre whisky si bomba atomica?

Ce asemanare este intre whisky si bomba atomica?
Publicat: 04.05.2009
Elementul de legatura este materialul radioactiv: o noua metoda, bazata pe radioactivitate, ii ajuta pe specialisti sa identifice whisky-ul “cu vechime falsificata” – cel care e laudat ca fiind mult mai vechi decat este, de fapt.

O sticla de whisky foarte vechi poate atinge preturi de mii de lire sterline, iar piata este “inundata” de whisky asa-zis invechit, despre care cei care il vand spun ca are sute de ani, dar care nu e, de fapt, decat o licoare spirtoasa fara mare valoare, fabricata abia in urma cu cativa ani. De curand, oamenii de stiinta au descoperit ca vechimea unui whisky poate fi tradata de continutul de substanta radioactiva, absorbita din aer de orzul folosit ca materie prima pentru fabricarea whisky-ului.

Cercetatorii britanici dintr-un laborator specializat in studiul radioactivitatii (Oxford Radiocarbon Accelerator Unit) au descoperit ca pot evalua varsta unui whisky detectand urmele de particule radioactive emise cu prilejul testelor nucleare efectuate in anii ’50. De asemenea, ei folosesc nivelurile radiatiei de fond din mediul inconjurator pentru a afla in ce secol a fost fabricat un anumit whisky. Tehnica, numita datare cu carbon radioactiv, este aceeasi cu cea utilizata de arheologi si paleontologi pentru datarea vestigiilor descoperite. Ea se bazeaza pe faptul ca toate organismele vii absorb, in timpul vietii, carbon 14 (izotop radioactiv al carbonului) prezent in cantitati mici in atmosfera. Datorita testelor nucleare efectuate in anii ‘50, nivelul de carbon 14 in atmosfera a crescut, iar plantele au absorbit cantitati mai mari. Cel mai vechi whisky pe care l-au analizat pana acum specialistii de la Oxford Radiocarbon Accelerator Unit data de la inceputul secolului al XVIII-lea.

Surse: Telegraph Science

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase