Home » D:News » NASA aniverseaza 50 de ani de la succesul maimutelor in spatiu

NASA aniverseaza 50 de ani de la succesul maimutelor in spatiu

NASA aniverseaza 50 de ani de la succesul maimutelor in spatiu
Publicat: 29.05.2009
In urma cu 50 de ani, doua maimute au fost primele mamifere care se intorceau tefere si nevatamate dupa un zbor in spatiu, deschizand noi drumuri pentru misiunile cu echipaj la bord.

Pe 28 mai 1959, Able si Miss Baker formau singurul echipaj al sondei Jupiter, lansata din Cape Canaveral, Florida, la o altitudine de 580 de kilometri. Amandoua maimutele au fost recuperate cu bine, desi Able a murit patru zile mai tarziu. Cauza a fost o reactie la anestezia administrata in timpul operatiei de scoatere a electrodului plantat sub piele inainte de lansarea in spatiu. Corpul ei a fost conservat in capsula cu care a calatorit in spatiu, fiind expus in prezent la Institutul Smithsonian din Washington.

Miss Baker a avut o viata lunga, in care s-a bucurat de faima pe care a dobandit-o. Dupa aparitia sa in premiera pe coperta revistei Life, maimuta a primit aproximativ 100 de scrisori pe zi de la elevi din toata tara. A murit la 27 de ani din cauza unei complicatii la rinichi, iar la inmormantarea sa au participat mai mult de 300 de oameni.

Experimentele anterioare atat ale Uniunii Sovietice cat si cele ale Statelor Unite, efectuate pe maimute, caini sau soareci au esuat din punctul de vedere al recuperarii pasagerilor din cauza erorilor mecanice, stresului gravitational sau pentru ca pur si simplu recuperarea nu intra in plan. Cele doua maimute sunt considerate pionierii calatoriei in spatiu, facand posibila dezvoltarea cercetarilor asupra misiunilor umane in spatiu.

Sursa: The Register

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase