Home » D:News » Chiar si rechinii pot fi dresati

Chiar si rechinii pot fi dresati

Publicat: 04.06.2009
Rechinii Centrului britanic al Vietii Marine au dovedit cercetatorilor ca poseda o inteligenta asemanatoare cu a delfinilor. Astfel, rechinii s-au obisnuit sa primeasca hrana din mana ingrijitorilor, sa se rostogoleasca in apa si sa se lase mangaiati pe abdomen. Angajatii centrului sustin ca astfel de practici sunt menite sa reduca stresul uriasilor captivi, chiar daca nimeni nu se astepta ca acestia sa raspunda atat de bine programului de dresaj.

Cercetatorii folosesc placi colorate si semnale sonore pentru a dresa rechinii intr-un mod asemanator celui in care renumitul om de stiinta Ivan Pavlov testa reactiile unui caine. Rechinii se apropie de dresor si asteapta cuminti sa isi primeasca hrana, fiecare dintre ei stiind deja ca va primi recompensa in functie de culoare afisata si de semnalul sonor emis. Oamenii de stiinta sustin ca rechinii au dovedit o inteligenta neasteptata si ca unii dintre ei au raspuns tuturor comenzilor dupa numai trei luni de pregatire.

Nimeni nu a incercat sa dreseze rechini pana in prezent, iar initiativa celor de la Centrul Vietii Marine este una care aduce in prim plan aspecte total necunoscute ale rechinilor uriasi. „Echipa care se ocupa de dresajul rechinilor a aratat ca acestia pot raspunde rapid stimulilor vizuali si auditivi. Implicatiile unei asemenea descoperiri sunt enorme. Astfel, putem muta rechinii dintr-un bazin in altul fara niciun fel de probleme, ii putem hrani pe rand, rapid si usor, si ii putem atrage mult mai eficient atunci cand au nevoie de ingrijiri medicale. Cel putin in aceste situatii am renuntat la tranchilizante si la plasele cu care ii prindeam pana acum”, afirma Carey Duckhouse, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.

Sursa:DailyMail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase