Home » D:News » Descopera Manastirile Caldarusani si Sitaru

Descopera Manastirile Caldarusani si Sitaru

Descopera Manastirile Caldarusani si Sitaru
Publicat: 25.06.2009
Fundatia Calea Victoriei va invita la o expeditie culturala in data de 4 iulie, de la 9:30, in apropierea Bucurestiului, la doua frumoase manastiri, incarcate de istorie si pline de liniste.

La inceputul sec. al XVII, Domnitorul Matei Basarab ridica langa un vechi schit de lemn, unul dintre cele mai importante si mai remarcabile monumente – Manastirea Caldarusani. In dreapta intrarii se afla pivnita, deasupra ei aflandu-se vechea sala a tronului domnitorului Matei Basarab care acum adaposteste Sala Tezaurului (aici fiind expuse cruci, potire, vesminte arhieresti, broderii, candele, totul de o inestimabila valoare).
Muzeul Manastirii adaposteste obiecte deosebit de valoaroase: icoane si tablouri pictate de corifei ai picturii – cum ar fi Nicolae Grigorescu, Evghenie Lazar, Gheorghe Tatarascu, Sava Hentia – argintarie, vase sfinte, vesminte arhieresti, broderii de aur si argint de o mare valoare.

Inca din secolul XIV regiunea in care se afla manastirea Sitaru (numita in vechime manastireaBalamuci) constituia proprietatea familiei Greceanu, care a construit pe aceasta mosie un frumos palat boieresc precum si biserica familiei din satul Greci. Se stie ca regiunea Codrilor Vlasiei a constituit o straveche vatra sihastreasca caracterizata printr-un mare numar de asezari monahale constituite din mici schitulete si chilii izolate. O nota caracteristica a sihastriilor din Codrii Vlasiei o constituie faptul ca erau situate cel mai des pe insule, in mijlocul raurilor si lacurilor din aceasta regiune.

Jupanul Papa Greceanu a ridicat in 1627 frumoasa manastire Balamuci, daruindu-i si o parte din mosia sa. In legatura cu originea numelui manastirii nu dispunem de informatii sigure. Cert este numai faptul ca de la bun inceput s-a numit Manastirea Balamuci, asemenea si satul cel mai apropiat. In legatura cu numele acesteia, cea mai plauzibila traditie este cea care afirma ca numele s-ar datora faptului ca intemeietorii primului schitulet din acest loc erau niste calugari “nebuni pentru Hristos”.

Cost expeditie: 60 ron-adulti/50 ron-elevi, studenti
Transportul se face cu microbus cu aer conditionat – 15 locuri
Data / ora : 4 iulie, 9:30 – 13:30
Inscrieri la: [email protected]

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase