Descopera Manastirile Caldarusani si Sitaru

25 06. 2009, 12:12

La inceputul sec. al XVII, Domnitorul Matei Basarab ridica langa un vechi schit de lemn, unul dintre cele mai importante si mai remarcabile monumente - Manastirea Caldarusani. In dreapta intrarii se afla pivnita, deasupra ei aflandu-se vechea sala a tronului domnitorului Matei Basarab care acum adaposteste Sala Tezaurului (aici fiind expuse cruci, potire, vesminte arhieresti, broderii, candele, totul de o inestimabila valoare).
Muzeul Manastirii adaposteste obiecte deosebit de valoaroase: icoane si tablouri pictate de corifei ai picturii - cum ar fi Nicolae Grigorescu, Evghenie Lazar, Gheorghe Tatarascu, Sava Hentia - argintarie, vase sfinte, vesminte arhieresti, broderii de aur si argint de o mare valoare.

Inca din secolul XIV regiunea in care se afla manastirea Sitaru (numita in vechime manastireaBalamuci) constituia proprietatea familiei Greceanu, care a construit pe aceasta mosie un frumos palat boieresc precum si biserica familiei din satul Greci. Se stie ca regiunea Codrilor Vlasiei a constituit o straveche vatra sihastreasca caracterizata printr-un mare numar de asezari monahale constituite din mici schitulete si chilii izolate. O nota caracteristica a sihastriilor din Codrii Vlasiei o constituie faptul ca erau situate cel mai des pe insule, in mijlocul raurilor si lacurilor din aceasta regiune.

Jupanul Papa Greceanu a ridicat in 1627 frumoasa manastire Balamuci, daruindu-i si o parte din mosia sa. In legatura cu originea numelui manastirii nu dispunem de informatii sigure. Cert este numai faptul ca de la bun inceput s-a numit Manastirea Balamuci, asemenea si satul cel mai apropiat. In legatura cu numele acesteia, cea mai plauzibila traditie este cea care afirma ca numele s-ar datora faptului ca intemeietorii primului schitulet din acest loc erau niste calugari “nebuni pentru Hristos”.

Cost expeditie: 60 ron-adulti/50 ron-elevi, studenti
Transportul se face cu microbus cu aer conditionat – 15 locuri
Data / ora : 4 iulie, 9:30 - 13:30
Inscrieri la: contact@victoriei.ro