Esti “tare de urechi”? Afla de ce.

08 09. 2009, 11:00

Analizand ADN-ul mai multor generatii de soareci, cercetatorii de la Scripps Research Institute din La Jolla, California, au identificat o mutatie a genei Losxhd1 ca fiind responsabila de deteriorarea progresiva a functionarii celulelor ciliate, ale caror miscari, produse de undele sonore, transmit semnale electrice de-a lungul nervului auditiv catre creier. Ulterior, cercetatorii au descoperit ca aceasta gena este prezenta si la om, cu aceleasi functiuni.

Studiul a demonstrat ca, atunci cand un individ mosteneste doua copii ale genei "mutante" isi pierde treptat capacitatile auditive, un proces care incepe chiar din frageda copilarie. De fapt, mutatia in cauza nu impiedica dezvoltarea corecta a celulelor ciliate, dar le slabeste "randamentul" si capacitatea de a se regenera.

Faptul ca o mutatie duce la instalarea progresiva a surzeniei este de o importanta fundamentala in opinia oamenilor de stiinta, care in prezent evalueaza posibilitatea de a obtine un tratament eficient al acestei boli inversand la nivel molecular efectele mutatiei responsabile.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: