Prima pagină D:News

D-numbers: 8 septembrie

Redactia Descopera.ro | 09.08.2009 | ● Vizualizări: 132
D-numbers: 8 septembrie     incalzirea globala, efect de sera, zoologie, crazy zoo, cel mai mic papagal + zoom
Galerie foto (1)

Bangladesh pierde pamant in fata marii. Suedezii prefera fibra. Japonia reduce emisia de CO2. A aparut cel mai mic papagal din lume. iCub este un robot cu personalitate.

20.000.000
de oameni din Bangladesh vor trebui mutati in urmatorii 10 ani datorita riscului ridicat de crestere a nivelului marii, conform unui studiu realizat de institutul Cegis. Aproximativ 5 miliarde de dolari vor trebui investiti pentru a combate schimbarile climatice si geologice care vor afecta Bangladeshul, insa chiar si asa portiuni largi de pamant vor fi pierdute pentru totdeauna. In luna mai a acestui an, ciclonul Aila a lasat sute de mii de oameni fara case si a provocat inundatii masive in sud-vestul tarii.

2.000.000
de oameni din intreaga Europa au conexiune broadband prin fibra optica, arata un studiu, cifra fiind cu 18% mai mare decat cea din 2008. Cresterea demonstreaza ca cel putin acest segment nu a fost afectat in niciun fel de criza economica. In Europa, in randul tarilor care folosesc aceasta tehnologie, Suedia se afla pe primul loc.

25
% pana in 2020 - aceasta este reducerea de gaze cu efect de sera pe care o promite noul lider al Japoniei. Daca programul japonez va avea succes, nivelul dioxidului de carbon emis in Japonia va fi comparabil cu cel din 1990. Liderul partidului democratic Yukio Hatoyama va deveni noul prim ministru al Japoniei pe 16 septembrie. Predecesorul sau, Taro Aso promisese o reducere a poluarii de numai 8%.

9
cm are in inaltime si o greutate de numai 11,5 grame cel mai mic papagal din lume, descoperit in Papua Noua Guinee de aceeasi echipa BBC care a filmat, tot acolo, si cel mai mare sobolan din lume. Papagalul care nu este mai mare decat un deget aratator, face parte din specia Micropsitta pusio, traieste in partea de nord a insulei Noua Guinee, la o altitudine de 800 de metri si prezinta caracteristici foarte asemanatoare atat la masculi, cat si la femele.

1
m inaltime, trup articulat, maini si picioare cu multe grade de libertate, un ghem de circuite care imite sistemul nervos si capacitatea de a lua singur decizii (in anumite limite) - acestea sunt caracteristicile ultimei versiuni de iCub, un robotel construit in scopuri stiintifice de o echipa de cercetatori din Lyon, Franta. Marea provocare la care, pe viitor, trebuie sa faca robotelul este aceea de a-si adapta comportamentul la diverse circumstante, imitand astfel constiinta umana.

CITESTE STIRILE DESCOPERA

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI