Mister explicat: stralucirea de pe cer era… urina astronautilor

15 09. 2009, 12:46

Cativa americani care scrutau cerul noptii miercuri, 9 septembrie, au fost surprinsi la un moment dat de privelistea spectaculoasa a unei dare sclipitoare, creata atunci cand astronautii de la bordul navei spatiale Discovery si-au deversat deseurile menajere in spatiu.

Eliberarea materiei cu pricina a cazut in sarcina pilotului Kevin Ford, care a evacuat urina si apa menajera folosita de cosmonauti, stocate la bordul navei, pentru pregatirea unei tentative de aterizare a Discovery joia trecuta. In cele din urma, naveta a aterizat cu bine, vineri, pe 11 septembrie.

Show-ul luminos oferit miercurea trecuta a fost sustinut, crede reprezentantul NASA Kylie Clem, mai ales de cantitate neobisnuit de mare de apa eliberata brusc - aproximativ 70 litri, deodata cu urina. Discovery tocmai se desprinsese de Statia Spatiala Internationala cu o zi in urma si nu avuseze ocazia sa "scape" de reziduuri in cele zece zile cat a durat misiunea pe SSI.

In general, observarea de pe Pamant a eliberarilor de apa din spatiu este un lucru comun, sustine Clem. Apa reziduala ingheata, de obicei, sub forma unui nor format din mici picaturi de gheata. Apoi, atunci cand acestea sunt luminate de soare, gheata se transforma direct in vapori si dispare, a mai adaugat specialistul.

Sursa: Space

CITESTE SI:

AFLA TOTUL DESPRE IMPLICAREA MAFIEI IN VICTORIA ALIATA DIN TIMPUL CELUI DE AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, IN EPISODUL DE AZI AL MARATONULUI "DESCOPERA SECRETELE MAFIEI"!