Incalzirea globala ne va aduce la pachet cutremure si tsunami

17 09. 2009, 12:59

Cutremure, eruptii vulcanice, gigantice alunecari de teren si valuri tsumani vor deveni cu toate din ce in ce mai frecvente pe masura ce planeta se incalzeste sub efectul de sera. Schimbarile geologice influentate de incalzirea globala vor duce de asemenea la emisii imense de metan, un gaz cu puternic efect de sera depozitat sub forma solida sub stratul de permafrost precum si pe fundul marilor si oceanelor, in cantitati mai mari decat tot dioxidul de carbon din atmosfera din zilele noastre.

"Schimbarile climatice nu vor afecta din nefericire doar atmosfera planetei, ci si scoarta terestra. Intregul Pamant este un sistem interactiv. Iar comunitatea politica internationala nu se sinchiseste de dezastrele care vor veni. Cand gheata de la poli va disparea, scoarta terestra va fi presata de cantitatea enorma de apa aparuta brusc in Oceanul Planetar. Acest fenomen va duce la cutremure puternice care vor provoca la randul lor surpari submarine vinovate de aparitia tsunami-urilor", declara profesorul Bill McGuire din cadrul University College London.

Vulcanologii, seismologii, climatologii si expertii in studiul glaciatiunilor si alunecarilor de teren din lumea intreaga s-au intalnit in cadrul unei conferinte de presa pentru a trage inca un semnal de alarma cu privire la efectele profund distructive ale incalzirii globale.

Sursa : Reuters

CITESTE SI :