Prima pagină D:News

Sabii de sacrificiu, piramide si masti cu giuvaieruri in Marea Britanie

09.24.2009 | ● Vizualizări: 161
Sabii de sacrificiu, piramide si masti cu giuvaieruri in Marea Britanie     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Astazi, 24 septembrie, un eveniment cultural de marca debuteaza in Marea Britanie. Muzeul Britanic gazduieste o colectie inedita de arta azteca, menita sa familiarizeze publicul britanic, dar si turistii straini care pasesc pragul muzeului, cu ceea ce formeaza o parte semnificativa a culturii aztece.

O piramida cu o vechime de 500 de ani si o masca incrustrata cubijuterii sunt doar cateva dintre artefactele de top expuse incadrul evenimentului ce se desfasoara la Muzeul Britanic. Pieselecolectiei sunt centrate in jurul figurii lui Moctezuma al II-lea,un razboinic incercat si una dintre figurile de seama ale istorieiaztece.In jur de 200.000 de vizitatori sunt asteptati la aceastaexpozitie, care, pe langa mastile cu bijuterii incrustrate,insumeaza cranii de piatra si obiecte folosite in macabraprocesiune a sacrificului uman. Multe dintre acestea au fost adusedin Europa si Mexic, fiind expuse pentru prima data in MareaBritanie.Moctezuma al II-lea a domnit intre 1502 si 1520 pe un domeniu carese intindea de la Pacific pana la Golful Mexic. Acesta era privitca un personaj semi-divin, pe care oamenii sai nu aveau voie sa ilatinga, cu atat mai putin sa il priveasca in ochi. A construitpalatul din inima Tenochtitlan-ului, Ciudad de Mexico deastazi.
Dupa ce spaniolul Hernan Cortes a debarcat pe acest taram, in 1519,steaua norocoasa a lui Moctezuma a inceput sa paleasca. Acesta dinurma a facut greseala de a-l intimpina pe cuceritorul spaniol cudaruri, un inceput nu prea promitator, care i-a atras in cele dinurma moartea. Circumstantele disparitiei sale nu sunt inca completelucidate.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI: