Mercur, in lumina reflectoarelor

02 10. 2009, 12:43

Camera cu obiectiv wide a surprins imaginea unui nou bazin, nestiut pana in prezent. Cu un diametru de aproximativ 257 de kilometri, aceasta formatiune geologica are structura unui inel dublu. Benzile concentrice cauzate de catre fortele care modifica suprafata sunt vizibile in bazin si reprezinta o descoperire rara.

Craterele de eroziune, care sunt in realitate depresiuni in forma de arc, au fost de asemenea surprinse de catre Messenger. Spre deosebire de cele care se formeaza in urma unui impact, craterele de eroziune au forme adesea neregulate si nu prezinta urme de curgeri de lava.

Mercur este o planeta a extremelor. Are cea mai batrana suprafata geologica din Sistemul Solar si este, in acelasi timp, si cea mai fierbinte planeta, cu variatii puternice de temperatura, de la -183 grade pana la 427 grade Celsius. Este si cea mai densa, iar cercetatorii cred ca doua treimi din totalul planetei sunt formate dintr-o compozitie fier-metal. Ca si Pamantul, are un camp magnetic intern, camp care lipseste in cazul planetelor Marte si Venus. Mercur este cea mai putin explorata planeta din Sistemul Solar, insa situatia este pe cale sa se schimbe.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI: