Prima pagină D:News

Copiii care consuma zilnic dulciuri devin adulti mai violenti

10.05.2009 | ● Vizualizări: 445
Copiii care consuma zilnic dulciuri devin adulti mai violenti      no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu realizat in Marea Britanie a descoperit o legatura tulburatoare intre consumul de dulciuri in copilarie si comportamentul violent la maturitate. Desi nu au putut explica inca mecanismul din spatele acestei legaturi, cercetatorii e afirma ca ea exista.

Studiul, realizat la Universitatea din Cardiff, a implicat17.500 de persoane si este primul care exploreaza relatia dintredieta urmata in copilarie si comportamentul agresiv la varstaadulta.

Rezultatele au aratat ca acei copii care, la varsta de 10 ani,mancau zilnic dulciuri, prezentau un risc semnificativ mai mare dea suferi condamnari pentru violenta pana la varsta de 34 deani.

69% dintre cei care aveau astfel de condamnari consumaseradulciuri aproape in fiecare zi, pe cand erau copii, in vreme cenumai 42% dintre cei non-violenti avusesra o dietaasemanatoare.Relatia s-a dovedit semnificativa chiar dupa eliminarea altorfactori precum comportamentul parintilor, zona din care proveenauparticipantii, lipsa educatiei dupa varsta de 16 ani si detinereaunei masini.

Deocamdata, cercetatorii nu au descoperit o explicatie a acesteilegaturi. Una dintre ipoteze sugereaza ca acesti copii carora li sedau dulciuri zilnic nu invata sa amane obtinerea unei recompense;ei se obisnuiesc sa capete numaidecat ceea ce vor, dezvolta uncomportament impulsiv, iar in cazul in care nu obtin ceea cedoresc, isi pierd usor autocontrolul si cedeaza pornirilorviolente.

O explicatie alternativa este ca acelor copii care sunt, in modinnascut, agresivi, neastamparati si dificili, parintii le dau maimulte dulciuri, pentru a-i potoli.

In fine, o a treia ipoteza sugereaza instalarea unei dependentede anumiti aditivi prezenti in dulciuri, ceea ce duce la uncomportament agresiv la maturitate.

Concluziile studiului au fost criticate de Julian Hunt,directorul de comunicare al Food and Drink Federation (FDF), darprofesorul Simon Moore, conducatorul proiectului, a afirmat esteconvins ca exista o relatie inter consumul mare de dulciuri incopilarie si cmportamentul agresiv de mai tarziu si ca eforturilecercetatorilor se vor concentra in directia descopeririimecanismului acestei relatii.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

Tag-uri: medicina | dieta | dulce | copil | violent | studiu