Prima pagină D:News

Bucurestii negustorilor

10.06.2009 | ● Vizualizări: 39
Bucurestii negustorilor     Fundatia Calea Victoriei , atelier, bucuresti, cultura, negustor + zoom
Galerie foto (1)

Sambata, 17 septembrie, Fundatia Calea Victoriei va invita la o plimbare prin „Bucurestii negustorilor”, impreuna cu Adrian Majuru

Prin comportament, maniera de a locui si tipologia consumului,clasa de mijloc a fost intotdeauna un barometru social, economic sicultural pentru societatea urbana. Clasa de mijloc este aceea carea creat si impulsionat societatea de larg consum, confortul atentconstruit. In trecut, negustorimea noastra a creat comertul endetail trimitand prin satele Valahiei carute cu marfuri de totfelul, care se intorceau la depozitele de pe Lipscani dupa catevasaptamani de peregrinari. A doua generatie de negustori, inasociere cu altii care au venit intre timp, de pe alte meleaguriurbane, mai ales dupa 1830, a dezvoltat manufacturi si puncte dedesfacere ale acestora in targurile principale din tara. Auinfiintat primele banci cu filialele cuvenite.

Proiectul de viata s-a modificat si el. Casele s-au modernizat,ca arhitectura dar si ca ambientare interioara; vestimentatia s-adiversificat si "europenizat"; consumul a iesit din pravaliilenegustoresti orientandu-se si catre sfera distractiilor si aconsumului cultural. Intimitatea a preluat si ea un alt cod dereprezentare, de la gesturi si atitudini, la asteptarile siproiectiile legate de celalalt; s-au diversificat posiblitatile desocializare.
Vizitele, supeurile, soirelele, patrund si la mahala, ca urmare alargului consum care se desfasura in societatea de mijloc. Iaracest mijloc al societatii a fost punctul de plecare pentru marilecariere, pentru marile averi. Ele au putut fi pastrate atata timpcat posesorii lor nu au uitat de unde au plecat. Originile uitatese pot intoarce in mai putin de o generatie. Cei din vechime ostiau. Dar aceasta este o alta poveste.

Punct de plecare: Fantana Sarindar (in fata Cercului Militar),ora 16:00
Taxa participare: 30 ron -adulti/ 25 ron - elevi, studenti
Data: 17 octombrie - Inscrieri la contact@victoriei.ro
Punct de plecare: Fantana Sarindar - Calea Victoriei - stradaFranceza - strada Sepcari - Bulevardul I.C.Bratianu - Calea Mosilor- Strada Negustori - Strada Mintuleasa - Bulevardul Carol I -strada Lipscani.

Promenada este gindita ca o plimbare, nu presupune o vizitareindividuala a monumentelor pe linga care se trece si despre care sepovesteste. Ea are scopul de a deschide "apetitul" bucurestenilorde a cerceta individual si pe indelete muzeele si locurilememorabile din oras.Adrian Majuru este cercetator la Muzeul MunicipiuluiBucuresti si coordoneaza Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Este autorulmai mulor carti despre Bucuresti, precum Bucurestiul mahalalelorsau periferia ca mod de existenta (Compania 2003) si Bucuresti.Povestea unei geografii umane (Institutul Cultural Roman, 2008). Insfera preocuparilor sale se afla si zona de underground urban.Intre alte titluri publicate, amintim aici selectiv Copilaria laromani (Compania, 2006), Familia Minovici - univers spiritual(Institul Cultural Roman 2007) si Destin valah in ilustratii si 101texticulete (Paralela 45, 2009). In prezent, coordoneaza seriile"Antropologia urbana" si "Periferii nocturne" la Editura Paralela45.