Prima pagină D:News

Pericolele nemuririi

10.14.2009 | ● Vizualizări: 312
Pericolele nemuririi     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Sau “de ce evolutia a adaugat o limita de timp vietii”. Elizabeth Blackburn, Carol Greider si Jack Szotack sunt numele a trei cercetatori care au descoperit un ingredient esential in vindecarea cancerului si o cheie spre nemurire. Nimic mai salutar, insa unii specialisti sunt de parere ca acesta ar putea fi un progres indezirabil.

In toate povestile care implica ideea vietii vesnice, aceastacaracteristica vine cu un pret teribil. Avem celule nemuritoareinca din anii '50; se numesc "HeLa" si au fost recoltate dintumorile canceroase cervicale ale Henriettei Lacks, o casnica dinMaryland, care a decedat in 1951.

Dar descoperirea facuta recent de trio-ul castigator al unui PremiuNobel este o adevarata poteca spre numurire. Cercetatorii auidentificat o cheie chimica ce poarta denumirea de telomeraza,echivalentul celular al unui aparat de realizat fotocopii. Atuncicand cromozomii se multiplica, se folosesc de aceasta secventa ADNce le permite autoreproducerea prin copiere.

In momentul in care raman fara telomeraza, celulele mor. Dar candchimicala exista, ele o primesc continuu, fapt care conduce inerentla incetarea functionarii sistemelor de colaps celular.

Ceea ce trebuie insa remarcat, este ca celulele nu se sinucid "dedistractie" - motivul pentru care evolutia a limitat viata insasieste acela ca perioada limitata de functionare a vietii previneerorile proceselor de multiplicare celulara necontrolate. Absentaunui asemenea mecanism inseamna cancer, de unde deducem ca adistruge "comutatorul" vietii inseamna a garanta un viitormalign.

De aceea, sunt de parere unii vizionari si geneticieni, mai degrabadecat sa ardem etape si sa ne interesam de nemurire, ar trebui saparcurgem drumul cu pasi mici si sa ne preocupam de tratarea totmai eficienta a bolilor. In loc sa ne jucam cu telomeraza pentru aopri ceasul, mai bine ne-am concentra eforturile pe antrenareaimunitatii celulelor si asigurarea unei vieti limitate dar lipsitede afectiuni si neplaceri.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTESI: